In beginsel krijg je pensioen vanaf het moment dat je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Dit is de pensioengerechtigde leeftijd. Vanaf dat moment krijg je je AOW uitgekeerd. Dit is dus ook het standaard moment waarop mensen stoppen met werken. Maar het pensioen van je werkgever of je voormalige werkgevers kan op een ander moment ingaan dan de AOW-gerechtigde leeftijd. Bijvoorbeeld al op je 65e of juist pas later dan de AOW-leeftijd, zoals op je 68e.
De AOW-leeftijd is de afgelopen jaren verhoogd naar, op dit moment, 66 jaar en 7 maanden. De AOW-leeftijd stijgt nog even door tot 2024, zodat deze vanaf 2024 op 67 jaar ligt. In de toekomst kan de AOW-gerechtigde leeftijd verder oplopen.
Let op: Nu kan het ook zijn dat je iets hebt geregeld om vervroegd met pensioen te gaan. Zo is het soms mogelijk om al eerder pensioen of lijfrentes te laten uitkeren. In dat geval kun je al vóór je AOW-gerechtigde leeftijd pensioen ontvangen.
Wanneer jij met pensioen mag, hangt af van je geboortejaar. Lees in de tabel hieronder af wat jouw AOW-leeftijd is en wanneer jij dus AOW krijgt.
Jouw geboortedatum | Wanneer krijg ik AOW? | Jaar |
Tussen 1 september 1955 en 31 mei 1956 | Vanaf 66 jaar en 7 maanden | 2022 |
Tussen 1 juni 1956 en 28 februari 1957 | Vanaf 66 jaar en 10 maanden | 2023 |
Tussen 1 maart 1957 en 31 december 1958 | Vanaf 67 jaar | 2024 |
In het jaar 1958 | Vanaf 67 jaar | 2025 |
In het jaar 1959 | Vanaf 67 jaar | 2026 |
In het jaar 1960 | Vanaf 67 jaar | 2027 |
Hierin kun je terugzien dat de AOW-leeftijd in 2022 en 2023 nog iets stijgt en daarna vanaf 2024 op 67 jaar zal liggen. Vanaf 2024 geldt dus: vanaf je 67e verjaardag heb je recht op pensioen en AOW.
Ben je geboren na 1960? Dan is het dus nog afwachten wat je AOW-gerechtigde leeftijd gaat worden.
Nu werkt niet iedereen door tot deze wettelijk bepaalde AOW-leeftijd. Misschien zou jij liever al eerder stoppen met werken, bijvoorbeeld omdat je een zwaar beroep hebt of omdat je gewoonweg langer van je pensioen wilt genieten. Of dat haalbaar is, hangt vooral af van je financiële situatie. Hoeveel spaargeld heb jij bijvoorbeeld? Rust er overwaarde op je huis die je kunt opnemen? En ook: hoeveel bedragen je vaste lasten en hoeveel heb je aan inkomen nodig om die te kunnen opbrengen?
Houd er rekening mee dat het gevolgen heeft voor je pensioenopbouw wanneer je eerder met pensioen gaat. Zo bouw je daardoor minder pensioen op en wordt je pensioen mogelijk over een langere periode uitgesmeerd (waardoor je maandelijks minder krijgt). Ook heeft het gevolgen voor het nabestaandenpensioen van je partner.
Lees in een ander artikel meer over jouw opties om je pensioen naar voren te halen. We zullen de mogelijkheden hieronder alvast kort voor je op een rij zetten:
Benieuwd waar jij goed aan doet? Praat erover met een financieel adviseur. Die denkt met je mee en kan een passende pensioenplanning voor je opstellen.
Met pensioen gaan is soms dus al mogelijk voordat je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Zo kun je je spaargeld of overwaarde gebruiken om de periode tot je pensioen aan te vullen. Of je kunt met je werkgever kijken naar opties om minder te werken, waardoor je al eerder deels met pensioen gaat.
Daarnaast kun je mogelijk gebruikmaken van de eerder genoemde RVU-regeling. Die afkorting staat voor Regeling Vervroegd Uittreden. Bij deze regeling betaalt je werkgever jou als werknemer maandelijks een bedrag als jij binnen drie jaar vóór je AOW-leeftijd stopt met werken. Sinds 2021 is dit extra aantrekkelijk, omdat deze regeling tijdelijk (tot minimaal 31 december 2025) is vrijgesteld van belasting. Je werkgever hoeft daardoor over een bedrag van maximaal € 1.874,- bruto per maand geen belasting af te dragen.
Wanneer je met pensioen gaat, is dus deels aan jou (en ligt ook aan wat financieel mogelijk is). Het komt ook weleens voor dat mensen na hun pensioen nog doorwerken en juist later met pensioen gaan. Dat je ouderdomspensioen tegelijk ingaat met je AOW, betekent niet dat je ook op die leeftijd moet stoppen met werken. Je kunt in overleg met je werkgever besluiten om langer door te werken.
Besef wel dat je in de jaren na je AOW-leeftijd geen extra pensioen meer opbouwt. Wel krijg je natuurlijk salaris uitbetaald, wat je kunt gebruiken als pensioenaanvulling. Vaak is het ook mogelijk om de uitkering van je ouderdomspensioen later te laten ingaan dan de AOW-leeftijd. Je krijgt dan relatief meer pensioen per maand uitgekeerd, omdat je pensioen over een kortere periode wordt uitgesmeerd.
Je kunt voor het antwoord op de vraag ‘Wanneer met pensioen?’ kijken naar wanneer je AOW krijgt. Maar soms kun je ook zelf besluiten om eerder of juist later met pensioen te gaan. Bij vervroegd pensioen is het wel belangrijk dat je de middelen hebt om de periode tot de AOW-leeftijd te overbruggen. Houd hierbij ook rekening met jehypotheek als 57-plusser en met de invloed van je naderende pensioen op je hypotheek. Als je bijvoorbeeld je hypotheek wilt verhogen of verhuisplannen hebt, is het belangrijk dat ook die nog haalbaar zijn binnen jouw plan om eerder met pensioen te gaan.
Wil je meer weten over jouw financiële mogelijkheden rond pensioen en eerder stoppen met werken? Dan doe je er goed aan met een financieel adviseur van Van Bruggen Adviesgroep in gesprek te gaan. Die kan jou persoonlijk financieel advies geven over wanneer jij met pensioen kunt, hoe je pensioen eruitziet en hoe je het eventueel kunt aanvullen.
Tip: Plan een gratis vrijblijvende kennismaking in bij een Van Bruggen-adviseur bij jou in de buurt. Dan kom je snel meer te weten over jouw mogelijkheden.
Eerder in dit artikel kon je al lezen wat de AOW-gerechtigde leeftijd is voor jou. Soms is het mogelijk om al eerder met pensioen te gaan als dat een wens van je is. Wat daarin mogelijk is, hangt af van jouw vaste lasten en pensioenwensen, en van wat je aan spaargeld, belegd vermogen of eventuele overwaarde op je huis hebt.
In principe krijg je pensioen vanaf de AOW-gerechtigde leeftijd. Wanneer jij AOW krijgt, kun je terugzien in de tabel eerder op deze pagina.
In 2023 ligt de AOW-leeftijd op 66 jaar en 10 maanden en vanaf 2024 is de AOW-leeftijd 67 jaar. In principe werk je dus tot die leeftijd door en krijg je vanaf dat moment ouderdomspensioen en AOW uitgekeerd. Het kan ook zijn dat je besluit al eerder te stoppen met werken, op voorwaarde dat dit financieel te realiseren is. Of je kunt er juist voor kiezen om nog wat langer door te werken.
Je krijgt zo’n vijf maanden vóór de AOW-leeftijd een brief van de Sociale Verzekeringsbank. Daarin staat uitgelegd hoe je de AOW-uitkering aanvraagt.
Dat is inderdaad soms mogelijk. Dat geldt bijvoorbeeld als jij gebruik kunt maken van de RVU-regeling, een bedrag aan spaargeld of overwaarde op de plank hebt liggen of als je al eerder met deeltijdpensioen gaat. Het is verstandig om je op tijd in jouw mogelijkheden te verdiepen samen met een pensioenadviseur. Die kan je er meer over vertellen.
Via Mijnpensioenoverzicht.nl kun je inzicht krijgen in jouw tot nu toe opgebouwde pensioen. Nu zijn er vaak wel mogelijkheden om zelf extra pensioen op te bouwen. Wat daarin voor jou haalbaar is? Dat zoekt een financieel adviseur van Van Bruggen graag voor en met jou uit.
Van Bruggen Adviesgroep is sinds 1973 actief als financieel dienstverlener. Onze ruime kennis en ervaring zetten wij graag in om jou van dienst te zijn.
Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.
Van Bruggen Adviesgroep is sinds 1973 actief als financieel dienstverlener. Onze ruime kennis en ervaring zetten wij graag in om jou van dienst te zijn.
Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.