ZZP pensioen
Als zzp’er of ondernemer ben je op jezelf aangewezen, wat pensioenopbouw betreft. Je hebt natuurlijk recht op AOW, maar dat levert je na jouw pensioenleeftijd niet heel veel inkomsten op. Wil je na jouw pensionering ook comfortabel blijven leven? Maak dan een plan voor jouw oude dag.
Eric Hobbelink van Van Bruggen, is zelf ook zzp’er, dus hij weet waar hij over praat. De financieel adviseur en hypotheekadviseur heeft uiteraard zijn vaardigheden ingezet om een plan voor zichzelf te maken. Ook voor na zijn pensioen of voor als er iets onverwachts gebeurt, zoals arbeidsongeschiktheid. “Als mij nu iets overkomt en ik kan niet meer werken, dan ben ik verzekerd. Anders zou ik een groot probleem hebben, want ik heb nog wel een aantal jaren te overbruggen tot mijn pensioenleeftijd.”
Buffer opbouwen voor noodgevallen en pensioen
Hij komt ook veel ondernemers tegen die niks voor zichzelf geregeld hebben. Vaak zijn het mensen die voor zichzelf beginnen, omdat ze denken dat ze dan voor hetzelfde werk meer geld kunnen verdienen dan in loondienst bij een werkgever, vertelt Eric. “Bruto is dat misschien ook wel zo. Zij ‘vergeten vaak dat werkgevers – naast je salaris – ook verzekeringen voor je betalen en pensioen opbouwen. Als je dat allemaal zelf moet bekostigen, is het verschil ineens helemaal niet meer zo groot. Ga je leven naar wat je aan inkomsten binnen krijgt? Dan bouw je geen buffer op. En dat is riskant. Kijk maar naar het aantal ondernemers dat over de kop is gegaan tijdens de coronacrisis. Een hele vervelende situatie, die niemand had voorzien. Maar voor dit soort gevallen is het beter om te zorgen voor wat spek op de botten, dan heb je iets achter hand in geval van nood. Als er iets gebeurt als je in loondienst bent, dan heb je vaak nog allerlei rechten en kun je aanspraak maken op uitkeringen.”
Gevolgen van arbeidsongeschiktheid voor zzp’ers
Naast een nieuw pensioenplan wordt er ook gesproken over een arbeidsongeschiktheidsplan. “Veel ondernemers rekenen op de komst van dit plan. De vraag is of het er komt en zo ja: wanneer dan. Dat kan zomaar nog vijf jaar duren. Zzp’ers sluiten vaak geen arbeidsongeschiktheidsverzekering af, omdat ze denken dat dit een duur product is. In de tussentijd hebben zij geen dekking als ze gedeeltelijk of volledig ziek of arbeidsgeschikt worden. Ze kunnen niet terugvallen op een uitkering van een werkgever en ook vanuit de overheid is er geen inkomensondersteuning, of de voorwaarden zijn ongunstig. Kortom: ze hebben minder of geen inkomsten, terwijl de meeste kosten wél gewoon doorlopen.”
Onafhankelijk pensioenadvies op maat
Er zijn een heleboel regels voor ondernemers, maar er liggen ook zeker heel veel kansen. Neem jouw financiën eens onder de loep. Dat hoeft geen ingewikkeld traject te zijn: bij Van Bruggen helpen we je namelijk graag, met persoonlijk en onafhankelijk advies op maat. Kom eens koffie drinken óf plan een online adviesgesprek in. Na een uur ben je vaak al heel veel wijzer. En het voelt goed om voorbereid te zijn op de toekomst.