Lijfrente aankopen
Spaar je al een tijdje via lijfrentes extra pensioen? Dan komt er een moment waarop het kapitaal van de lijfrente vrijkomt. Op dat moment ga je lijfrente aankopen. Het houdt in dat het opgespaarde lijfrentekapitaal wordt omgezet in een lijfrente-uitkering. Hieruit ontvang je periodiek (bijvoorbeeld maandelijks of elk kwartaal) een bedrag als pensioenaanvulling.
Wat is lijfrente aankopen?
Lijfrente is bedoeld om een extra bedrag te sparen voor later, vaak ter overbrugging tot de AOW-leeftijd of om je bestaande pensioen aan te vullen. Ook kan lijfrente bedoeld zijn om geld bij elkaar te sparen voor mensen om je heen. Lijfrentes zijn een fiscaal aantrekkelijke manier van sparen, omdat je tijdens de opbouwperiode geen vermogensbelasting betaalt.
Je stort de lijfrente op een speciale (geblokkeerde) spaarrekening, laat de lijfrente beleggen of stort het in een lijfrenteverzekering. Daar staat het tot een afgesproken datum (bijvoorbeeld tot de AOW-leeftijd) vast. Vanaf dat moment kun je het opgebouwde lijfrentekapitaal laten uitkeren. Dit noem je lijfrente aankopen. Het betekent dat je het gespaarde lijfrentekapitaal periodiek krijgt uitgekeerd als extra pensioen.
Het hangt af van de gemaakte afspraken hoe lang je lijfrente-uitkeringen ontvangt. Soms is dat je hele leven lang, soms tot een bepaalde leeftijd of in een bepaalde periode.
Goed om te weten: Er bestaat ook zoiets als overbruggingslijfrente. Dit is een lijfrente-uitkering die je specifiek gebruikt om de periode te overbruggen tot je AOW-leeftijd. Dat kan handig zijn als je eerder wilt stoppen met werken. Tot de AOW-leeftijd ontvang je immers nog geen pensioen en AOW-uitkering.
Oscar Noorslag, hypotheekexpert
Hoe werkt de lijfrente-uitkering aankopen?
Voor lijfrente geldt een opbouwperiode en een uitkeringsperiode. In de opbouwperiode bouw je je lijfrentekapitaal op door premie te betalen (bij een lijfrenteverzekering) of door geld in te leggen in een lijfrente(beleggings)rekening. Dit doe je tot een bepaalde datum. Tot die tijd staat het geld in principe vast, tenzij je de lijfrente tussentijds (tegen betaling van een boete en vaak een fors bedrag aan inkomstenbelasting) afkoopt.
Op het afgesproken moment dat de lijfrente vrijkomt, kun je met het opgebouwde lijfrentekapitaal een lijfrente aankopen. Het bedrag wordt dan omgezet in en lijfrente-uitkering. Dit kun je doen bij de verzekeraar, bank of beleggingsinstelling waar je zit. Maar je kunt ook lijfrente aankopen bij een andere bank of verzekeraar of je kunt ervoor kiezen om nog een tijdje door te beleggen met het kapitaal als je hoopt dat het meer waard wordt. Het loont altijd om, samen met een financieel adviseur, te kijken wat voor jou het gunstigst is.
Wil je je optimaal gebruikmaken van je lijfrente? Onze financieel adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies.
Zodra de lijfrente vrijkomt, kun je er dus voor kiezen om het bedrag te laten uitkeren. In dat geval betaal je inkomstenbelasting over de periodieke uitkering die je ontvangt. Vanaf de AOW-leeftijd val je vaak onder een lager belastingtarief, waardoor je meestal minder inkomstenbelasting hoeft af te dragen.
Welke andere opties zijn er als je lijfrente vrijkomt?
Op het moment dat je lijfrente vrijkomt, kun je ook andere keuzes maken dan de lijfrente aan te kopen. Je kunt ook kiezen voor:
- De lijfrente afkopen: je krijgt in één keer het volledige lijfrentekapitaal uitgekeerd. Houd er rekening mee dat je in dit geval een forse boete (de revisierente van maximaal 20% van de afkoopsom) moet betalen. Daarnaast moet je inkomstenbelasting afdragen over de afkoopsom. Dat maakt afkopen fiscaal minder aantrekkelijk. Alleen onder specifieke voorwaarden mag je de lijfrente zonder die hoge kosten afkopen. Is de afkoopsom minder dan € 5.364,- (die grens geldt in 2024)? Dan hoef je geen revisierente te betalen.
- De lijfrente uitstellen: je besluit om de uitkering niet direct te laten ingaan, maar bouwt nog een tijdje lijfrentekapitaal op. In die tijd kan het kapitaal meer waard worden (als je het laat beleggen), maar de waarde kan ook juist dalen. Je mag de lijfrente-uitkering tot maximaal vijf jaar na je AOW-leeftijd uitstellen.
Overigens kun je ook kiezen voor een combinatie van een lijfrente-uitkering aankopen en lijfrente uitstellen. Je krijgt dan een deel van de lijfrente alvast uitgekeerd en bouwt met een deel ervan mogelijk extra kapitaal op.
Welke lijfrente kies je?
Laat je je lijfrente direct uitkeren? Dan heb je de keuze tussen diverse producten. Je kunt bij de aankoop van lijfrentes kiezen voor zowel verzekeringen als voor banksparen. Je kunt dus kiezen tussen een bancaire lijfrente en een verzekerde lijfrente aankopen. Let op dat er wat voorwaarden gelden voor wanneer je wel en niet lijfrente kunt aankopen bij een bank of verzekeraar.
Dat zit nogal complex in elkaar. Het heeft onder andere te maken met het oude en nieuwe regime en hangt ook af van waar je lijfrentes zijn ondergebracht. Ons advies: ga er vooral over in gesprek met een adviseur. Die kan je precies vertellen wat er mogelijk is en waar jij verstandig aan doet.
Daarnaast kun je dus je lijfrente laten beleggen in de hoop dat het meer waard wordt. Laat je wel goed informeren door een financieel adviseur voordat je dat doet.
Advies over jouw lijfrentes en pensioen?
Lijfrentes zijn complexe materie, ook door de fiscale aspecten waarmee je rekening moet houden. Vraag je je af waar jij slim aan doet qua lijfrentes? Of heb je andere vragen over lijfrentes en pensioen? Onze financieel adviseurs geven je graag persoonlijk pensioenadvies.
Wil je hier meer over weten? Plan een gratis oriëntatiegesprek op een Van Bruggen-kantoor bij jou in de buurt. Dan vertellen we je meer over jouw mogelijkheden.
Dit is afhankelijk van de keuzes die jij over je lijfrente maakt. De meeste mensen kiezen ervoor om hun lijfrente periodiek te laten uitkeren. Je kunt dan met je lijfrente een lijfrente-uitkering aankopen, die bijvoorbeeld maandelijks of elk kwartaal op je rekening wordt gestort. Daarnaast kun je de lijfrente-uitkering nog even uitstellen als je hoopt het kapitaal te vergroten. Ook kun je het geld in één keer afkopen, alhoewel dat wel de nodige kosten met zich meebrengt. Daarom raden we afkopen meestal af.
Tijdens het opbouwen van je lijfrente betaal je, als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, geen belasting over de lijfrente. Pas zodra je lijfrente wordt uitgekeerd, betaal je belasting over het uitgekeerde bedrag. Het voordeel is wel dat je na je AOW-leeftijd vaak onder een lager belastingtarief valt. Daardoor hoef je waarschijnlijk minder belasting af te dragen. Besluit je om de lijfrente af te kopen door deze in één keer op te nemen? Dan moet je wel een boete (revisierente) en inkomstenbelasting over de totale afkoopsom betalen. Alleen als de afkoopsom onder de € 5.364,- is (die grens geldt in 2024) of als voor jou een uitzonderingssituatie geldt, hoef je die revisierente niet te betalen.
Dat is afhankelijk van je persoonlijke situatie en van je wensen. Je kunt ervoor kiezen om geld te storten als lijfrentes op een bankspaarrekening, een beleggingsrekening of een lijfrenteverzekering. Daarmee vul je je werkgeverspensioen aan. Een andere mogelijkheid is om bijvoorbeeld te sparen of te beleggen in box 3 of om een tweede woning te kopen en die als vastgoedinvestering te verhuren. Voor iedereen is weer iets anders verstandig. Schakel dan ook altijd een financieel adviseur in voordat je hier keuzes over maakt.