Oversluiten

Oversluiten

Oversluiten is hot

Het jaar 2018 was het jaar van de oversluiter, maar 2019 weet dit nog verder te overtreffen. Een belangrijke reden hiervoor is dat steeds meer consumenten de huidige, nog steeds dalende lage hypotheekrente vast willen zetten voor een lange periode.

Inmiddels gaat het bij ruim 1 op de 3 hypotheken niet meer om de financiering van een woning maar om een oversluiting. Een deel daarvan is bijvoorbeeld om een verbouwing te financieren, maar het merendeel is bedoeld om te profiteren van de lage rente.

Profiteren van de lagere rente

Huishoudens die aan het einde van hun rentevaste periode zitten, profiteren ook van de huidige lage rente bij hun geldverstrekker. Dit is wel het moment om te kijken of je wellicht beter uit bent bij een andere geldverstrekker, want je hoeft aan het einde van een rentevaste periode geen boeterente te betalen als je overstapt naar een andere geldverstrekker. Wel moeten de extra kosten die je moet maken om over te stappen naar een andere geldverstrekker goed gemaakt worden door de lagere rente bij die andere geldverstrekker.

Oversluiten bij eigen geldverstrekker

Staat je rente nog voor een paar jaar vast dan kun je je rentecontract openbreken bij je huidige geldverstrekker. Je moet dan een boeterente betalen, die groter wordt naarmate je resterende rentevaste periode langer is. De kosten van de boeterente kunnen in de meeste gevallen meegefinancierd worden. Dus dit bedrag hoef je niet in één keer op te hoesten.

Tip: de term boeterente is enigszins misleidend, eigenlijk is de term vergoeding voor vooruitbetaling van de rente beter. Want dat is wat je in feite doet als je bij je huidige geldverstrekker oversluit en je rente nu vastzet voor een langere periode. Het grote voordeel is dat je nu zekerheid krijgt tot het einde van je nieuwe rentevaste periode, terwijl je anders maar had moeten afwachten hoe hoog de rente zou staan op het moment dat je huidige rentevaste periode zou aflopen.

Maak direct een afspraak

Lees hier meer over de voor- en nadelen van oversluiten en hier over boeterente.

Maak nu een afspraak

Aanhef is niet ingevuld.

Naam is niet ingevuld.

Telefoonnummer is niet ingevuld.Vul een geldig nummer in.

Email is niet ingevuld.

Opmerking is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.