Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Nederland lost massaal af

Heb jij al een extra aflossing op je hypotheek gedaan of wil je dat nog dit jaar doen? Je bent zeker niet de enige. De afgelopen jaren losten we in Nederland miljarden extra af op onze hypotheken.

Minder langetermijnrisico’s door extra aflossing

Als je extra aflost, doe je een waardevolle investering in je toekomst. Je hypotheek gaat tenslotte versneld naar beneden. Je bent minder kwetsbaar als het opeens toch wat minder gunstig gaat op de woningmarkt. Het lijkt een ver verleden, maar in de laatste economische crisis, pas enkele jaren geleden, hadden meer dan een miljoen huishoudens een hogere hypotheek dan hun woning waard was. Die huizen stonden figuurlijk ‘onder water’. Dankzij een lagere hypotheek ben je in de toekomst ook minder kwetsbaar als aan het einde van de rentevaste periode de rente omhoog gaat.

Aflossen op een aflossingsvrije hypotheek

Heb je een aflossingsvrije hypotheek, dan is extra aflossen een goede pensioenvoorziening. Door alsnog af te lossen op de aflossingsvrije hypotheek wordt de resterende hypotheek kleiner. In de toekomst blijft je hypotheek beter betaalbaar als de hypotheekrenteaftrek eindigt (na 30 jaar aftrek) of als je pensioeninkomen tegenvalt. Mocht je minder pensioen ontvangen dan gedacht, dan zijn lagere hypotheeklasten erg welkom. Lagere hypotheeklasten kunnen dat pensioentekort dan (deels) voor je opvangen.

Hulp nodig bij het onderzoeken van de mogelijkheden?

Vind jouw adviseur

Niet zomaar blind aflossen

Extra aflossen kan dus om veel redenen verstandig zijn, maar denk er wel eerst goed over na. Een extra aflossing verkleint je risico’s op de lange termijn. Zorg er wel voor dat je ook op korte termijn een goede financiële buffer overhoudt om eventuele risico’s of onverwachte kosten te dragen. Denk bijvoorbeeld aan werkloosheid of ziekte.

Een rekenvoorbeeld over extra aflossen:
Als je € 10.000,- extra aflost en je betaalt 3% hypotheekrente, dan bespaar je bruto € 25,- per maand. Maar stel dat je inkomen met € 400,- achteruitgaat omdat je werkloos of arbeidsongeschikt wordt, dan heb je aan die eerder gerealiseerde besparing van € 25 per maand niet zoveel. Het is dan fijn om een spaarbuffer achter de hand te hebben. Wel is het belangrijk dat je ook de discipline hebt om je spaargeld daarvoor te reserveren. Geef het niet uit aan andere dingen dan waarvoor het echt bedoeld is.

Aflossen bij verhuisplannen

Als je verhuisplannen hebt, nu of mogelijk over een paar jaar, dan kun je beter ook even wachten met extra aflossen. Vermoedelijk heb je je spaargeld dan hard nodig voor andere zaken, zoals de financierings-, makelaars- en notaris-, verhuis- en inrichtingskosten.
Realiseer je dat eenmaal afgelost geld moeilijk uit de stenen te halen is. Je moet dan een verzoek doen bij de geldverstrekker of je geld weer kunt opnemen. Gebruik je dat geld dan niet voor onderhoud aan de woning, dan is de hypotheekrente over dat deel van de hypotheek ook niet aftrekbaar.

Onderzoeken of extra aflossen voor lagere (maand)lasten in jouw persoonlijke situatie mogelijk en aantrekkelijk is?

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak