Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Woonquote

Woonquote

Hoeveel je maximaal aan hypotheek kunt krijgen, hangt onder andere af van de woonquote. Dit is een maatstaf die banken gebruiken om je maximale hypotheek te baseren op je inkomen en koopkracht. De bank berekent je woonquote volgens een tabel aan de hand van wat je maandelijks verdient. Hoe dit in zijn werk gaat, kan per geldverstrekker verschillen.

Wil je weten wat jouw woonquote is? Kom dan langs bij een van onze adviseurs voor een gratis oriënterend gesprek.

Gratis oriënterend gesprek

 

Woonquote betekenis

De woonquote wordt vaak ook wel ‘financieringslast’ genoemd. De betekenis van woonquote is als volgt:

Oscar NoorlagBetekenis: de woonquote is het percentage van je inkomen dat je volgens bepaalde normen maximaal kwijt mag zijn aan woonlasten.

Het NIBUD stelt elk jaar de woonquote vast en houdt daarbij o.a. rekening met de koopkrachtontwikkeling. Alle banken gebruiken die om jouw maximale hypotheek te berekenen. Over het algemeen geldt: hoe hoger je inkomen, hoe hoger de woonquote.

Hoeveel jij maximaal aan woonlasten kwijt mag zijn, hangt af van een paar factoren:

  • je toetsinkomen;
  • de actuele hypotheekrente;
  • de rentevaste periode;
  • hoe lang het nog duurt tot je pensioen.

Er kunnen overigens verschillen zijn tussen banken onderling in hoeveel jij aan hypotheek kunt krijgen. Dit heeft niet te maken met de woonquote (die is overal gelijk), wel met de berekening van het toetsinkomen. Op het toetsinkomen wordt de woonquote vervolgens gebaseerd.

Woonquote-tabel 2024

Hoeveel de woonquote bedraagt voor jouw inkomen? Dat kun je aflezen in de woonquote-tabel voor 2023. Deze tabel kun je terugvinden op de website van het Nibud (in de ‘Bijlage financieringslastnormen 2024’).

Woonquote berekenen

Onderstaand voorbeeld laat zien hoe je de woonquote kunt berekenen.

Stel: jij bent 35 jaar. Je hebt een inkomen van € 78.000,- per jaar en de rente is 3,8%. In dit voorbeeld mag je volgens de woonquote-tabel 2024 een financieringslast hebben van 26% bij een rente van 3,8%. Dit betekent dat je woonlasten maximaal 26% van € 78.000,- mogen bedragen. Oftewel: maximaal € 20.280,- per jaar en dus € 1.690,- per maand.

Met behulp van dit bedrag kun je berekenen hoeveel je maximaal aan hypotheek kunt krijgen. In dit geval is dat maximaal € 397.569,- bij een woning met een E, F of G energielabel.  Maak je het jezelf liever eenvoudiger? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs voor persoonlijk advies.

Wil je weten hoeveel jij kunt lenen?

Ben je nieuwsgierig hoeveel jij exact aan hypotheek kunt krijgen? Een Van Bruggen-adviseur bij jou in de buurt kan het kosteloos voor je uitrekenen. Plan een vrijblijvende kennismaking voor advies op maat.

Vrijblijvende kennismaking plannen

Veelgestelde vragen over woonquote

Voor het berekenen van de woonquote stel je eerst het toetsinkomen vast. Daarna kijk je in de tabel van het Nibud welke financieringslast bij dat inkomen hoort. Zo kun je berekenen hoeveel jouw maximaal toegestane maandlasten bedragen.

Dat hangt af van onder andere je inkomen, of je tegen de AOW-leeftijd aan zit (of al AOW ontvangt) en hoeveel de rente bedraagt. Het Nibud stelt elk jaar op basis van de koopkrachtontwikkeling de woonquote vast. In de tabel van het Nibud kun je teruglezen hoeveel procent van je inkomen jij volgens de norm jaarlijks aan woonlasten kwijt mag zijn.

Onder woonlasten vallen alle kosten die je maandelijks aan je huis kwijt bent. Het gaat dan niet alleen om je hypotheeklasten of huur, maar ook om andere verplichte kosten voor je woning. Denk aan verzekeringen of onroerendezaakbelasting.