Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Vroegpensioen

Vroegpensioen

Vroegpensioen betekent dat je al eerder met pensioen gaat dan de wettelijke AOW-leeftijd. Hierbij is het wel belangrijk dat je financieel iets hebt geregeld om de periode totdat de AOW-uitkering begint, te kunnen overbruggen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld je eigen spaargeld of overwaarde gebruiken, of je kunt je opgebouwde pensioen eerder laten uitkeren.

De precieze mogelijkheden verschillen sterk per persoon en zijn soms ook afhankelijk van de pensioenregeling waar jij onder valt. Schakel daarom altijd financieel advies in om hierover de juiste keuzes te maken.

Financieel advies inschakelen

 

De opties voor vroegpensioen

Met vroegpensioen gaan kan meerdere dingen inhouden. De opties zijn als volgt:

  1. Je gebruikt je spaargeld om al eerder volledig of gedeeltelijk te kunnen stoppen met werken. Met je spaargeld overbrug je de tijd totdat je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Soms kun je hiervoor je overwaarde gebruiken. Door de overwaarde te verzilveren, bijvoorbeeld met een verzilverhypotheek, komt dit bedrag vrij als pensioenaanvulling.
  2. Je laat je pensioen eerder uitkeren. In plaats van vanaf de AOW-leeftijd keert je pensioenregeling jouw pensioen al uit op het moment dat je stopt met werken. Daardoor krijg je wel elke maand een wat lager bedrag betaalt: je opgebouwde pensioen wordt over een langere periode uitgesmeerd én je bouwt minder lang pensioen op.
  3. Je gebruikt de RVU-regeling: de Regeling Vervroegd Uittreden. Dit is alleen mogelijk bij bepaalde Cao’s. Bij deze regeling ontvangen werknemers een fiscaal gunstige uitkering als ze drie jaar vóór de AOW-leeftijd stoppen met werken. Tot en met eind 2025 hoeven werkgevers over de uitkering geen 52% belasting af te dragen. Daardoor ontvang jij het volledige bedrag. Het bedrag dat je ontvangt, is gelijk aan de netto maandelijkse AOW voor een alleenstaande. Ontvang je méér dan de netto maandelijkse AOW? Dan moet je werkgever over het bedrag boven de maximumgrens wel 52% belasting betalen.

Is vroegpensioen voor jou mogelijk?

Als je eerder wilt stoppen met werken, kun je het beste al op tijd uitzoeken welke mogelijkheden jij hiervoor hebt. Zo kan het helpen om te verhuizen naar een goedkopere woning, om je overwaarde te verzilveren of om waar mogelijk te besparen op je hypotheek. Daardoor houd je meer geld over voor het opvullen van een pensioengat.

Hoe eerder je met een financieel adviseur in gesprek gaat over de opties, hoe meer er vaak nog mogelijk is. Zorg dus dat je er op tijd bij bent.

Quote: Is het voor jou niet haalbaar om eerder te stoppen met werken? Dan kun je misschien wel al vóór je AOW-leeftijd minder gaan werken. Ook op die manier kun je al eerder genieten van je pensioen, terwijl je er minder eigen geld voor nodig hebt.

Persoonlijk advies over jouw pensioenopties?

Voor het regelen van je pensioen zijn vele opties. Welke daarvan is voor jou het meest aantrekkelijk? Een financieel adviseur van Van Bruggen Adviesgroep buigt zich graag voor je over die vraag. Maak een kosteloze eerste afspraak voor pensioenadvies op maat.

Gratis eerste afspraak

Mensen vragen ook

Vroegpensioen brengt ook nadelen met zich mee. Het belangrijkste nadeel is dat je een flink bedrag nodig hebt om eerder met pensioen te kunnen gaan. Bovendien bouw je gedurende een kortere tijd pensioen op, waardoor je uiteindelijke pensioenuitkering lager ligt. Op elk van die nadelen is wat te verzinnen als je er op tijd bij bent en je samen met een financieel adviseur verdiept in jouw opties. Hoe eerder je voor pensioenadvies gaat zitten, hoe meer er vaak nog op te bedenken is om zelf extra pensioen op te bouwen.

Of jij met vroegpensioen kunt, hangt af van allerlei persoonlijke factoren. Hoeveel spaargeld heb je? Rust er veel overwaarde op je woning? Kom je in aanmerking voor de RVU-regeling? Heb je plannen om te verhuizen naar een kleinere woning? Wat wil je verder doen na je pensioen? De onafhankelijke financieel adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep weten precies waar ze op moeten letten bij advies over vroegpensioen en laten je graag weten wat voor jou mogelijk is.