Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Verlengingsvoorstel

Verlengingsvoorstel

Het verlengingsvoorstel is het voorstel dat je van je huidige hypotheekaanbieder ontvangt vlak voordat je rentevaste periode afloopt. Daarin staan een aantal mogelijkheden om je hypotheek te verlengen. Zo staan hierin de diverse rentevaste periodes waarvoor je kunt kiezen en de bijbehorende rentepercentages. Je besluit zelf of je met dit verlengingsvoorstel akkoord gaat of dat je liever je hypotheek oversluit naar een andere aanbieder. Dat laatste kan namelijk boetevrij aan het einde van de rentevaste periode.

Advies over jouw hypotheekopties

 

Wat is een verlengingsvoorstel?

Een verlengingsvoorstel is het aanbod van jouw hypotheekaanbieder om je hypotheek te verlengen. Je ontvangt dit voorstel net voor het einde van je rentevaste periode. Vaak duurt je rentevaste periode minder lang dan de looptijd van je hypotheek. Je moet dan aan het einde van je rentevaste periode opnieuw een keuze maken voor je hypotheek. In het verlengingsvoorstel doet de hypotheekaanbieder jou een aanbod om je hypotheek bij hen te verlengen. Je gaat dan een nieuwe rentevaste periode aan tegen het actuele rentepercentage.

Je hypotheek verlengen of oversluiten?

Wil je gedurende de rentevaste periode je hypotheek oversluiten? Dan betaal je daarvoor een bedrag aan boeterente. Aan het eind van de rentevaste periode kan oversluiten wel boetevrij. Daarom is het interessant om altijd verder te kijken dan het verlengingsvoorstel van je bank. Vergelijk het voorstel met de actuele rentes bij andere hypotheekaanbieders. Kijk ook kritisch naar de voorwaarden. Zit je nog goed waar je zit of ben je bij een andere hypotheekaanbieder beter uit?

Het is verstandig om er vlak voor het einde van je rentevaste periode een onafhankelijke hypotheekadviseur bij te betrekken. Die kan voor jou kijken welke opties je hebt en waar jij goed aan doet: verlengen of oversluiten?

Quote: De hypotheekaanbieder is verplicht om jou het verlengingsvoorstel ruim vóór het einde van de rentevaste periode te sturen. Oriënteer je bij ontvangst direct op de andere opties. Je kunt maar tot het einde van de rentevaste periode een besluit nemen. Laat je vóór die tijd niet weten of je akkoord gaat met het voorstel, dan zal de bank je hypotheek automatisch verlengen.

Advies over jouw opties voor je hypotheek?

Loopt jouw rentevaste periode binnenkort af? Betrek er een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep bij voor onafhankelijk advies. Die laat je graag weten wat jouw opties zijn, wat voordelig voor je uitpakt qua rente én welke voorwaarden bij je passen. Zo heb je altijd een hypotheek die aansluit bij jouw situatie.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

De hypotheekaanbieder moet je minimaal drie maanden van tevoren laten weten dat jouw rentevaste periode binnenkort afloopt. Vanaf dat moment kun je je hypotheek verlengen. Let op: soms krijg je pas later dan drie maanden van tevoren een verlengingsvoorstel. Het is daarom slim om ook zelf een reminder in je agenda te zetten.

Soms is het mogelijk om de looptijd van je hypotheek te verlengen na 30 jaar. Dit is wel een kwestie van maatwerk en hangt erg af van jouw situatie. Win advies in bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Die kan hierover in gesprek gaan met jouw hypotheekaanbieder. Let erop dat je het verlengen van je hypotheek altijd moet doen vóórdat je hypotheek afloopt.