Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Verbouwingslening

Verbouwingslening

Ga je je huis verbouwen? Dan kun je de verbouwing op meerdere manieren financieren. Bijvoorbeeld via een verbouwingshypotheek of een verbouwingslening. Een verbouwingslening is een consumptief krediet (zoals een persoonlijke lening) dat je specifiek gebruikt om de kosten voor de verbouwing mee te betalen. Je maakt van tevoren afspraken over het bedrag dat je leent en de rente en aflossing die je daarvoor betaalt. Over de verbouwingslening mag je onder bepaalde voorwaarden de hypotheekrente aftrekken, mits je de lening daadwerkelijk voor de verbouwing gebruikt.

Waar jij goed aan doet voor het financieren van je verbouwing? Dat is altijd een kwestie van maatwerk en hangt ook af van je wensen. Onze adviseurs geven je er graag persoonlijk advies over.

Gratis oriëntatiegesprek

 

Hoe financier je een verbouwing?

Veel eigenaren van een koophuis financieren verbouwplannen vanuit de hypotheek. Dit levert je relatief lage rente op. De rente voor een hypotheek ligt namelijk lager dan die voor een persoonlijke lening. Ook kun je dankzij een verbouwingshypotheek de verbouwkosten uitsmeren over een periode van 30 jaar.

Nu spelen er alleen twee dingen bij een verbouwingshypotheek:

  1. Je krijgt te maken met aanvullende kosten voor het afsluiten of verhogen van de hypotheek, zoals notariskosten. Als je maar een klein bedrag wilt opnemen, kunnen die kosten relatief hoog uitvallen.
  2. De maandlasten voor de lening worden getoetst aan je woningwaarde en aan je huidige inkomen. Heb je niet voldoende overwaarde of verdien je volgens de toetsingsnormen niet genoeg, dan is een verbouwingshypotheek wellicht geen optie.

In beide gevallen is een verbouwingslening wellicht een aantrekkelijk alternatief. Bij een verbouwingslening zijn de voorwaarden voor het afsluiten minder streng. Zo wordt minder streng gekeken naar je toetsinkomen. Daarnaast krijg je niet met aanvullende kosten te maken voor het afsluiten van de lening. Tegelijkertijd profiteer je ook bij een lening gewoon van hypotheekrenteaftrek als je de verbouwingslening daadwerkelijk aan een verbouwing besteedt. Voorwaarde daarbij is wel dat je annuïtair aflost op de lening. Bij een doorlopend krediet heb je dus per definitie geen recht op renteaftrek.

Quote: Ga je je huis verbouwen met het oog op energiebesparing? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een extra aantrekkelijke persoonlijke lening: de duurzaamheidslening. In meer dan 100 gemeenten wordt deze lening aangeboden om specifiek energiebesparende maatregelen mee te financieren. Het is een lening met extra lage rente en aantrekkelijke voorwaarden.

Hoeveel kun jij lenen voor je verbouwing?

Wil je goed voorbereid plannen maken voor je verbouwing? Dan is het belangrijk om je financiële opties helder te krijgen. Daarbij helpt een Van Bruggen-adviseur bij jou in de buurt je graag. Plan een gratis oriëntatiegesprek waarin jullie bespreken wat jouw financiële opties voor een verbouwing zijn. Zo weet je snel en vrijblijvend waar jij financieel aan toe bent.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Een duurzaamheidslening is een lening die je in diverse gemeenten kunt krijgen om energiebesparende maatregelen mee te financieren. Het is een lening met een lagere rente dan gebruikelijk en extra gunstige voorwaarden. Deze lening maakt het voor veel mensen aantrekkelijker en haalbaarder om hun woning te verduurzamen zonder al te hoge kosten.

Dit hangt ervan af of je voor de verbouwing een hypotheek afsluit of dat je de verbouwing financiert met een aparte verbouwingslening. Bij een hypotheek geldt dat je maximaal 100% van je woning (in verbouwde staat) mag lenen of 106% als je ook verduurzamende maatregelen treft. Ook wordt de hypotheek getoetst aan je inkomen. Bij een verbouwingslening geldt mogelijk een wat hoger bedrag.