Bij stille verkoop wordt het niet aan de grote klok gehangen dat jouw huis in de verkoop staat. Je zet ook geen ‘te koop’-bord in de tuin. In plaats daarvan kies je zelf een aantal plekken waar je je woning wilt promoten. Dit kan ook alleen via het netwerk van de makelaar zijn. Om verschillende redenen kan stille verkoop prettig zijn, bijvoorbeeld als je liever niet wilt dat anderen weten dat je je huis gaat verkopen. Lees hieronder wat stille verkoop precies is.
Wil je zelf van stille verkoop gebruikmaken? Plan dan een gratis eerste afspraak met een van onze makelaars. Die helpen je hier graag bij.
Een stille verkoop betekent dat je je woning stilletjes verkoopt. Oftewel: je maakt niet publiekelijk met een ‘te koop’-bord voor je huis of met een advertentie op sites als Funda dat je je woning verkoopt. In plaats daarvan kies je met de makelaar selectief andere manieren om je woning bij specifieke mensen onder de aandacht te brengen. Er worden wel bezichtigingen gepland voor potentiële kopers, maar alleen als de makelaar denkt dat zij daadwerkelijk interesse hebben.
Bij stille verkoop kun je bijvoorbeeld gericht een selecte groep geïnteresseerden aantrekken. Soms is dat prettig. Je kunt er ook voor kiezen om je woning zonder prijs te laten plaatsen. De prijs is dan op aanvraag beschikbaar voor geïnteresseerden.
Je weet nu wat stille verkoop is. Maar de volgende vraag is: waarom zou je daarvoor kiezen? Daar kunnen meerdere redenen voor zijn, zoals deze:
Bij stille verkoop kun je zelf kiezen bij wie je de verkoop onder de aandacht brengt. Vaak zal de makelaar wel aan collega-makelaars via zijn systeem kenbaar maken dat de woning in de stille verkoop staat. Je huis is dan niet openbaar voor iedereen te vinden op het internet. Wel kan de makelaar specifieke klanten uit zijn bestand jouw woning tippen.
Een andere mogelijkheid is dat je de woning alleen op de website van de makelaar laat publiceren, niet op Funda. Je loopt dan wel kans dat websites als Jaap of Pararius je woning alsnog spotten en op hun site overnemen.
Tip: Wil je niet dat mensen weten hoeveel je woning waard is? Dan kun je er ook voor kiezen om je huisverkoop wel openbaar zichtbaar te maken, maar bij de prijs ‘op aanvraag’ te zetten.
De meeste mensen die hun woning verkopen, kiezen niet voor stille verkoop. Je bereikt dan een breder publiek met je huis en hebt dus ook een grotere kans dat je de woning tegen een gunstig bod en goede voorwaarden kunt verkopen. Bij stille verkoop moet je er rekening mee houden dat je waarschijnlijk minder bezichtigers en dus ook minder biedingen ontvangt.
Alsnog kun je bewust voor stille verkoop kiezen om een van de hierboven genoemde redenen. Als je bijvoorbeeld niet wilt dat mensen online bij je kunnen binnenkijken of de waarde van je woning weten, kan stille verkoop een goed idee zijn. Een makelaar kan je helpen om ook bij stille verkoop je huis zo gunstig mogelijk te verkopen.
Denk jij eraan om je woning in de stille verkoop te zetten? Of ben je in het algemeen geïnteresseerd in de opties voor de verkoop van je woning? Onze verkoopmakelaars hebben hier ruime ervaring mee en helpen je graag.
Plan een gratis eerste kennismaking met een Van Bruggen-makelaar. Die kijkt graag mee naar een passende verkoopstrategie voor jou en kan je vrijblijvend meer vertellen.