Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Rentepercentage

Rentepercentage

Elke maand betaal je een bepaald rentepercentage aan hypotheekrente voor je hypotheek. Dit is een bepaald percentage van de hoofdsom. Samen met de eventuele aflossing en/of premies vormt de hypotheekrente de maandlasten die je aan je hypotheek kwijt bent.

Wil je weten wat de actuele rentepercentages zijn voor zowel variabele rente als voor diverse rentevaste periodes? Bekijk onze pagina met actuele rentestanden. Daar ontdek je ook welke hypotheekaanbieders op dit moment gunstige rentes bieden.

Persoonlijk hypotheekadvies?

 

Hoe wordt mijn rentepercentage bepaald?

Hoeveel rente je precies gaat betalen voor je hypotheek, hangt van allerlei factoren af. Ten eerste speelt uiteraard de marktrente een rol. Dat is het belangrijkste uitgangspunt. Je betaalt meestal minder als je kiest voor een variabele rente en iets meer als je kiest voor een langere rentevaste periode bij dezelfde aanbieder. Daarbij heb je de keuze uit verschillende rentevaste periodes, variërend van één tot dertig jaar.

Daarnaast speelt een rol hoeveel jouw eventuele risico-opslag bedraagt. Dit is het percentage dat bij de basisrente wordt opgeteld afhankelijk van hoeveel je hypotheekschuld bedraagt ten opzichte van je woningwaarde. Hoe hoger je hypotheek is ten opzichte van je woningwaarde, hoe meer risico-opslag je betaalt. Bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie is overigens nooit sprake van een risico-opslag. Je betaalt dan alleen de basisrente.

Marleen OverduinTip: Kijk bij je keuze voor een hypotheek altijd verder dan enkel de rentepercentages. Ook de voorwaarden zijn bijvoorbeeld belangrijk om mee te nemen. Mag je wel/niet tussentijds aflossen? Hoeveel bedragen je maandlasten later? Past dat ook bij je toekomstige situatie?

Het goede nieuws is dat een deel van de hypotheekrente onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar is. Je krijgt hier dus een bedrag voor terug van de Belastingdienst als je je aangifte doet. Dat scheelt weer!

 

Persoonlijk hypotheekadvies aanvragen?

Wil je weten welke hypotheek uit het grote aanbod goed past bij jouw wensen en situatie? Onze hypotheekadviseurs vergelijken graag tientallen producten voor je op rente en voorwaarden. Plan een gratis oriëntatiegesprek en ontdek welke hypotheek voor jou voordelig uit de bus komt.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Op onze pagina met actuele rentestanden houden we je elke dag op de hoogte van de rentestanden van die dag. Neem hier een kijkje als je wilt weten hoeveel je op dit moment aan rente kwijt bent voor een hypotheek. Je vindt hier de rentepercentages van tientallen hypotheekaanbieders voor de verschillende rentevaste periodes (met en zonder NHG).

De hypotheekrente is voortdurend in ontwikkeling. Morgen kan de rente alweer anders zijn dan vandaag. Onze hypotheekexperts praten je wekelijks bij over de renteverwachtingen voor de korte en lange termijn. In een persoonlijk gesprek met een hypotheekadviseur kan die jou precies vertellen welke consequenties dat heeft voor jou en waar jij goed aan doet.