Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Maandlasten

Maandlasten

De maandlasten zijn het bedrag dat je maandelijks betaalt voor je hypotheek. Dit bedrag bestaat in elk geval uit de verschuldigde rente. Afhankelijk van jouw hypotheekvorm, betaal je daarnaast ook bijvoorbeeld aflossing, inleg voor vermogensopbouw of premie voor een kapitaal- en/of overlijdensrisicoverzekering.

Als je een hypotheek afsluit, krijg je altijd te horen hoeveel de maandlasten voor die hypotheek zijn. Daardoor heb je een goed beeld wat je per maand aan de hypotheek kwijt bent. Uiteraard sluit je bij voorkeur een hypotheek af die je lage maandlasten oplevert. Onze hypotheekadviseurs helpen je daar graag bij door de diverse hypotheekmogelijkheden voor je te vergelijken.

Advies over je hypotheek?

 

Bruto en netto maandlasten

Er is een onderscheid tussen bruto en netto maandlasten.

De bruto maandlasten zijn de maandlasten voordat daar de belasting die je betaalt en terug ontvangt mee verrekend is. Dus het eigenwoningforfait is daar nog niet bij opgeteld en de hypotheekrenteaftrek is nog niet in mindering gebracht. Dit is het bedrag dat je aan de geldverstrekker betaalt.

De netto maandlasten zijn je maandlasten nadat het eigenwoningforfait erbij is opgeteld en de hypotheekrenteaftrek ervan is afgehaald. Dat laatste is een belangrijk fiscaal voordeel waarvan je onder voorwaarden kunt profiteren. Op dit moment heb je recht op deze aftrek als je een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek afsluit en die gebruikt voor de aankoop, de verbouwing of het onderhoud van een woning. Die woning moet bovendien je hoofdverblijf zijn.

 

Maandlasten en je maximale hypotheek

Voor de berekening van je maximale hypotheek kijkt de hypotheekaanbieder altijd naar de maandlasten die je op basis van je inkomen kunt dragen. Hiervoor gelden bepaalde toetsingsnormen. Een hypotheekadviseur zal je ook altijd laten weten met hoeveel maandlasten jij rekening moet houden als je een hypotheek afsluit.

Marleen OverduinLet op: Houd er rekening mee dat je naast de maandlasten voor je hypotheek ook te maken kunt krijgen met premie voor verplichte verzekeringen. Soms ben je bijvoorbeeld verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Ook hiervoor betaal je elke maand een bedrag aan premie.

Advies over zo laag mogelijke maandlasten?

Aan je hypotheek ben je het liefst zo min mogelijk kwijt. Dat begrijpen de adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep maar al te goed. Daarom gaan zij graag met jou op zoek naar een zo voordelig mogelijke hypotheek die bij je past. Of je nu een hypotheek wilt afsluiten of dat je benieuwd bent of je op je huidige hypotheek kunt besparen, onze hypotheekadviseurs helpen je graag. Maak een gratis afspraak!

Plan jouw gratis afspraak

 

 

Mensen vragen ook

Dit hangt af van je inkomen. De bank let bij het bepalen van je maximale hypotheek op twee dingen: de marktwaarde van je woning en je toetsingsinkomen. Aan de hand daarvan wordt bepaald hoeveel je maximaal mag lenen en hoeveel je dus aan maandlasten kunt dragen volgens de normen. Krijg via onze site een eerste indicatie van je maximale hypotheek. Of maak een gratis afspraak met een hypotheekadviseur om te ontdekken wat jouw hypotheekopties zijn.

Bij bruto maandlasten is de belasting nog niet verrekend; dit is dus het kale bedrag. Bij de netto maandlasten is het eigenwoningforfait erbij opgeteld en de hypotheekrenteaftrek ervan afgetrokken. Dit is dus het bedrag dat je nog aan maandlasten kwijt bent nadat een verrekening met de inkomstenbelasting is gedaan.