Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Rentefixatie

Rentefixatie

Rentefixatie betekent dat je de rente voor een bepaalde periode vastzit. Dit is de rentevaste periode. Tijdens die periode staat het rentepercentage vast. Ongeacht of de marktrente stijgt, daalt of gelijk blijft, jij blijft gedurende die tijd het afgesproken percentage betalen.

Bij het aangaan van je hypotheek maak je met de hypotheekaanbieder afspraken over de rentefixatie. Je kiest voor een variabele rente of een bepaalde rentevaste periode. Dit heeft ook gevolgen voor de rente die je betaalt. Als je voor een variabele rente kiest, betaal je altijd wat minder rente dan als je bij dezelfde aanbieder een hypotheek met rentevaste periode afspreekt. Benieuwd waar jij goed aan doet qua rentefixatie? Onze hypotheekadviseurs zoeken het graag voor je uit.

Gratis oriëntatiegesprek

 

Rentefixatie beëindigen?

Tijdens de periode van rentefixatie mag je alleen onder bepaalde voorwaarden de rentevaste periode aanpassen. Dit mag zonder boetebetaling als je gaat verhuizen. Breek je de rentevaste periode open zonder te verhuizen? Dan moet je vaak een boeterente betalen, met name als de actuele marktrente hoger ligt dan het percentage dat jij nu aan rente betaalt. Dit geldt bijvoorbeeld als je je hypotheek oversluit.

Aan het einde van de rentevaste periode mag je wel boetevrij je hypotheek oversluiten. Je breekt dan de rentevaste periode immers niet open. Je kunt dan besluiten om naar een andere hypotheekaanbieder over te gaan als die voor jou voordeliger uitpakt. Een andere optie is dat je bij dezelfde aanbieder blijft en met een verlengvoorstel akkoord gaat. Je spreekt dan bij deze aanbieder een nieuwe periode van rentefixatie (of een variabele rente) af.

Oscar NoorlagTip: Vlak voordat de periode van rentefixatie eindigt, ontvang je een verlengvoorstel van je huidige hypotheekaanbieder. Kijk hier altijd goed naar samen met een hypotheekadviseur. Diegene kan voor je uitzoeken of het voor jou voordeliger is om je hypotheek te verlengen of om deze boetevrij over te sluiten.

Waar doe ik goed aan qua hypotheek?

Een hypotheek afsluiten is nogal wat. Hoe weet je zeker dat je verstandige keuzes maakt over de rentefixatie, de hypotheekvorm en andere voorwaarden? Onze hypotheekadviseurs helpen je hier graag bij. Maak een gratis afspraak voor een oriëntatiegesprek en ontdek waar jij goed aan doet.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

De renteherziening vindt plaats op het moment dat je huidige rentevaste periode afloopt. Op dat moment gaat de hypotheekaanbieder je rentepercentage opnieuw vaststellen. Je krijgt een verlengvoorstel en beslist zelf of je met die herziening akkoord gaat of dat je je hypotheek liever naar een andere aanbieder oversluit. Bij de renteherziening spreek je ook een nieuwe periode van rentefixatie af met de hypotheekaanbieder.

Daarvoor geldt niet één vast antwoord voor iedereen en voor elke situatie. Wel kunnen we over het algemeen zeggen dat een korte rentevaste periode handig is als de rente naar verwachting gaat dalen. Je kunt dan nog op de rentedaling inspelen. Wordt juist een stijging verwacht? Dan doe je mogelijk juist goed aan een langere rentevaste periode. Houd er rekening mee dat je bij variabele rentes altijd een wat lager tarief hanteert dan bij langere rentevaste periodes.