Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering kun je afsluiten als je een hypotheek afsluit. Deze verzekering keert een bedrag uit als jij of je partner tijdens de looptijd van de verzekering overlijdt. Met dit bedrag kan de achterblijvende persoon de hypotheek (gedeeltelijk) aflossen. Zo beschermt deze verzekering nabestaanden tegen de financiële risico’s die overlijden met zich meebrengt. Soms stelt de hypotheekaanbieder een overlijdensrisicoverzekering verplicht, maar dit is zeker niet altijd het geval.

Laat je altijd informeren door een financieel adviseur over een overlijdensrisicoverzekering. Onze onafhankelijke adviseurs kunnen voor jou persoonlijk uitzoeken of een overlijdensrisicoverzekering nodig is voor jou. En als dat zo is, waar je een passende verzekering met scherpe premie kunt afsluiten.

Gratis afspraak met een adviseur?

 

Waarom een overlijdensrisicoverzekering?

Als jij of je partner tijdens de looptijd van de hypotheek komt te overlijden, heeft dat grote financiële consequenties. Misschien verdien jij of verdient je partner niet genoeg om de hypotheeklasten alleen te kunnen betalen. Een overlijdensrisicoverzekering is bedoeld om dat risico af te dekken.

Je kunt ervoor kiezen om deze verzekering voor jezelf af te sluiten, zodat je partner een bedrag ontvangt als jij overlijdt. Ook andersom is het mogelijk: je partner neemt de verzekering, zodat jij een bedrag voor de maandlasten ontvangt als je partner overlijdt. Uiteraard kunnen jullie ook beide zo’n verzekering afsluiten.

De verzekering is niet alleen mogelijk voor partners. Je kunt bijvoorbeeld ook een overlijdensrisicoverzekering afsluiten om te voorkomen dat andere nabestaanden (kinderen of andere familieleden) met een restschuld achterblijven als jij overlijdt.

Oscar NoorlagLet op: Het is altijd een kwestie van maatwerk of je wel of niet een overlijdensrisicoverzekering nodig hebt. Zo is deze verzekering handig als jij en je partner voor de maandlasten sterk afhankelijk zijn van beide inkomens of van het inkomen van één van jullie. Hebben jullie lage maandlasten of veel spaargeld of zitten jullie al tegen de pensioenleeftijd aan, dan is deze verzekering misschien minder hard nodig.

Benieuwd waar jij goed aan doet?

Onze financieel adviseurskijken altijd ook naar mogelijke verzekeringen als jij een hypotheek gaat afsluiten. Zo zullen ze ook het grote aanbod aan overlijdensrisicoverzekeringen voor je vergelijken. En uiteraard adviseren ze je eerlijk en persoonlijk of deze verzekering voor jou wel of niet handig is. Vraag een gratis eerste gesprek aan om daar meer over te weten te komen.

Gratis eerste gesprek

Mensen vragen ook

Voor een overlijdensrisicoverzekering betaal je maandelijks een bedrag aan premie. De premie verschilt sterk per persoon. Dit hangt af van de voorwaarden die je hebt afgesproken en van jouw persoonlijke situatie. Zo betalen oudere mensen altijd wat meer dan jongere mensen, omdat het risico op overlijden groter is als je ouder bent. Ook speelt bijvoorbeeld mee of je rookt, of je op dit moment gezond bent en welk bedrag je wilt verzekeren.

Nee, het is niet altijd mogelijk om deze verzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat er een maximumleeftijd geldt. Vaak is dit 72 jaar. Verder kijkt de verzekeraar naar je huidige gezondheid om te bepalen of ze jou wel of niet willen verzekeren. Op basis van je huidige gezondheid of je medisch dossier kan de verzekeraar er soms voor kiezen om jouw verzekeringsaanvraag te weigeren.

Een overlijdensrisicoverzekering is niet wettelijk verplicht. Maar sommige hypotheekaanbieders stellen deze verzekering wel als harde eis als je een hypotheek afsluit. Dit verschilt per aanbieder en per situatie. In veel situaties is een overlijdensrisicoverzekering geen verplichting, maar mag je hier zelf keuzes over maken.