Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Overbruggingskrediet

Overbruggingskrediet

Een overbruggingskrediet sluit je af om de overwaarde op je huidige woning alvast te kunnen gebruiken voor de financiering van je volgende woning. Al voordat je huidige woning verkocht is. Het wordt ook wel een ‘overbruggingshypotheek’ genoemd. Je betaalt voor het overbruggingskrediet alleen rente, geen aflossing. Zodra je huidige woning alsnog is verkocht, kun je met de overwaarde die vrijkomt het overbruggingskrediet ineens aflossen.

Ga jij verhuizen en ben je benieuwd wat jouw hypotheekopties zijn? En of een overbruggingskrediet wel of niet handig is in jouw situatie? Onze hypotheekadviseurs geven je er graag onafhankelijk advies over. Het eerste gesprek is gratis.

Gratis oriëntatiegesprek

 

Wat zijn de voordelen van een overbruggingskrediet?

Ga je een nieuwe woning kopen? Dan is het soms prettig als je je huidige woning nog niet meteen verkoopt. Het kan een tijdje duren voordat je een nieuwe woning vindt. Of misschien wil je flink verbouwen aan je volgende huis en is het daarom handig om je huidige woning nog even aan te houden. Of wellicht koop je een nieuwbouwwoning waarvan de oplevering nog even op zich laat wachten. Een overbruggingskrediet zorgt er dan voor dat je alsnog je overwaarde kunt gebruiken zonder dat je daarvoor op stel en sprong je huidige woning moet verkopen.

Een belangrijk voordeel is dat je meer tijd hebt om naar een volgend huis op zoek te gaan, dat je je overwaarde al eerder kunt gebruiken en dat de hypotheek aflossingsvrij is. Je betaalt alleen rente en die rente is ook fiscaal aftrekbaar. Doordat het overbruggingskrediet maar kort loopt, heb je er bovendien weinig kosten aan.

Oscar NoorlagLet op: Houd wel rekening met dubbele lasten. Of eigenlijk zelfs driedubbele lasten. Je moet tegelijkertijd de hypotheeklasten voor je huidige woning, je volgende woning en de rentelasten voor het overbruggingskrediet betalen. De hypotheekaanbieder zal dan ook toetsen of het voor jou haalbaar is om de driedubbele lasten tijdelijk te dragen.

Voorwaarden voor een overbruggingskrediet

Wil je een overbruggingskrediet aanvragen? Dan moet je daarvoor aan een aantal voorwaarden voldoen. Dat zijn bijvoorbeeld deze:

  • Er moet sprake zijn van overwaarde op je huis.
  • Je moet de dubbele lasten kunnen dragen.
  • Je mag het overbruggingskrediet meestal maximaal 24 maanden laten lopen. Bij sommige banken geldt een kortere maximale looptijd, bijvoorbeeld 6 maanden. Binnen die tijd moet je het krediet aflossen.
  • Als je overwaarde toch minder blijkt dan het bedrag aan overbruggingskrediet, dan moet je dit verschil zelf bijleggen.
  • Je kunt alleen bij sommige hypotheekaanbieders terecht. Bovendien moet je het overbruggingskrediet altijd afsluiten bij de hypotheekaanbieder waar je voor je volledige hypotheek zit.

 

Gratis oriëntatiegesprek voor hypotheekadvies

Heb je verhuisplannen en ben je benieuwd naar jouw financiële mogelijkheden voor een volgende woning? Onze hypotheekadviseurs adviseren je er graag over. Vraag een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. Dan heb je snel zicht op jouw maximale hypotheek en bijkomende opties.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Ja, je komt alleen in aanmerking voor een overbruggingskrediet als je verwacht je woning met overwaarde te verkopen.

Ja, je mag de rente voor een overbruggingskrediet aftrekken van je belastbaar inkomen. Dit geldt overigens alleen als je het krediet gebruikt voor de aankoop of verbouwing van een woning die jij als hoofdverblijf gaat gebruiken.

Bij de meeste banken kun je een overbruggingskrediet afsluiten van zo’n 95% tot 100% van de verkoopwaarde van je woning min de verkoopkosten en de openstaande hypotheekschuld. Dit geldt overigens bij sommige banken alleen als je woning op papier al verkocht is (en de ontbindende voorwaarden al zijn verstreken). Is dat niet het geval, dan kun je soms een kleiner deel van je overwaarde opnemen met een overbruggingskrediet.