Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Lineaire hypotheek

Lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek is één van de hypotheekvormen waarvoor je kunt kiezen. Bij deze hypotheekvorm betaal je elke maand een bedrag aan aflossing en rente voor je hypotheek. Na 30 jaar heb je daarmee de volledige hypotheek afgelost. In het begin los je sneller af en heb je ook iets meer maandlasten. Na verloop van tijd dalen je maandlasten. Net als bij een annuïteitenhypotheek heb je bij een lineaire hypotheek recht op hypotheekrenteaftrek.

Ga je een hypotheek afsluiten? Dan is het belangrijk dat je de keuze voor een hypotheekvorm afstemt op jouw financiële situatie, toekomstplannen en wensen. Onze hypotheekadviseurs helpen je graag verder en adviseren je over een bij jou passende hypotheek.

Gratis oriëntatiegesprek

 

Maandlasten bij een lineaire hypotheek

Op een lineaire hypotheek los je gelijkmatig af. Elke maand betaal je precies hetzelfde bedrag aan aflossing. In het begin betaal je meer rente dan aan het eind, omdat je hypotheekschuld dan nog hoog is. Dat betekent dat je maandlasten in het begin hoog zijn, maar na verloop van tijd gaan dalen. Dit betekent dat ook je voordeel van hypotheekrenteaftrek iets afneemt; je betaalt immers steeds wat minder rente. Doordat je snel aflost, is een lineaire hypotheek over de hele looptijd genomen iets voordeliger dan een annuïteitenhypotheek.

Je weet van tevoren al dat je lineaire hypotheek na 30 jaar is afgelost. Een fijne zekerheid!

 

Lineaire hypotheek vs. annuïteitenhypotheek

Moet je kiezen tussen een lineaire en annuïteitenhypotheek? Vaak is de annuïteitenhypotheek het best passend als je nu relatief weinig verdient, maar verwacht dat je inkomen gaat toenemen. Verwacht je juist dat je inkomen gaat dalen (bijvoorbeeld doordat je binnenkort met pensioen gaat), dan is de lineaire hypotheek extra interessant.

Oscar NoorlagTip: Het is mogelijk om diverse hypotheekvormen te combineren. Zo kun je kiezen voor een deels lineaire en deels annuïteitenhypotheek. Ook een deels aflossingsvrije hypotheek is mogelijk als je de maandlasten graag laag houdt. Houd er wel rekening mee dat aan elk van die hypotheekvormen voor- en nadelen kleven.

Welke hypotheek past bij jou?

De keuze voor een hypotheekvorm is belangrijk. Dit bepaalt namelijk hoeveel je elke maand kwijt bent en hoe snel je aflost. Gelukkig hoef je de keuze niet in je eentje te maken. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep. Die adviseert je in een eerste gesprek over een bij jou passende hypotheek. Gratis en vrijblijvend!

Gratis oriëntatiegesprek

 

 

Mensen vragen ook

Op een lineaire hypotheek los je 30 jaar lang elke maand 1/360e van de hypotheek af. Je hypotheek daalt dus elke maand met een gelijk bedrag. Je lost iets sneller af dan bij een annuïteitenhypotheek. Daardoor ben je bij een lineaire hypotheek vaak over de hele linie iets voordeliger uit dan bij een annuïteitenhypotheek.

Bij een lineaire hypotheek ben je kosten kwijt voor rente en aflossing. Samen vormen die twee je maandlasten. Doordat je schuld gedurende de looptijd afneemt, betaal je steeds iets minder rente. Je maandlasten nemen daardoor ook af. De rente is bij een lineaire hypotheek onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Je profiteert dus van hypotheekrenteaftrek.