Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Inkomenstoetsing

Inkomenstoetsing

Inkomenstoetsing houdt in dat de hypotheekaanbieder toetst of je voldoende inkomen hebt om de hypotheeklast te kunnen dragen. Hiervoor wordt je inkomen naast bepaalde normen gelegd. Daaruit blijkt hoeveel jij (samen met je eventuele partner) maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Inkomenstoetsing is zowel nodig wanneer je een hypotheek afsluit als wanneer je je bestaande hypotheek oversluit of je hypotheek verhoogt.

Het is altijd verstandig om vóórdat je je huizenjacht start helder te hebben hoeveel je precies kunt lenen. Krijg via onze hypotheekrekentool een eerste indicatie of vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan. Dan gaat een hypotheekadviseur uitgebreid voor je uitrekenen hoeveel hypotheek je kunt krijgen.

Ontdek in een gesprek jouw hypotheekopties

 

Inkomenstoetsing als zzp’er

Als je in loondienst werkt, kijkt de hypotheekaanbieder voor de inkomenstoetsing naar je meest recente salarisstrook. Maar wanneer je als zzp’er werkt, heb je niet elke maand hetzelfde inkomen. De inkomenstoetsing werkt dan net even anders.

Bij zzp-hypotheken kijkt de hypotheekaanbieder naar je drie laatste boekjaren. Daarvoor moet je je jaaropgaven laten zien, met daarop onder andere de winst- en verliesrekening. Mogelijk vraagt de hypotheekaanbieder daarnaast om aanvullende documenten. Ben je pas één jaar of iets langer ondernemer? Dan kan de hypotheekaanbieder kijken naar jouw ene jaaropgave in combinatie met je eerdere loonsstroken in loondienst. Voor je maximale hypotheek wordt gerekend met het gemiddelde inkomen over de afgelopen drie jaar.

Marleen OverduinGoed om te weten: Ook als flexwerker of uitzendkracht kun je mogelijk een hypotheek afsluiten. Lees ons artikel over hypotheken zonder vast contract voor meer informatie. Of ga met een hypotheekadviseur in gesprek voor meer informatie.

Advies over je hypotheek?

Staat een huis kopen bovenaan jouw wensenlijst? Dan is het tijd voor een eerste stap: ontdekken hoeveel jij kunt lenen. Plan daarvoor gerust een eerste afspraak bij een onafhankelijke hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep. Je bent welkom voor een gratis oriëntatiegesprek, waarin we gericht naar jouw hypotheekopties kijken.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Ja, vakantiegeld is een onderdeel van je inkomen. Ook dit telt mee voor je hypotheek. Hetzelfde geldt voor een structurele 13e maand. Een beloning voor incidenteel overwerk kun je daarentegen niet meenemen als inkomen.

Aan de ene kant doet de bank altijd een inkomenstoetsing. De bank toetst dus of jouw inkomen voldoende is om de maandlasten voor de hypotheek te kunnen dragen. Aan de andere kant mag je hypotheek niet meer zijn dan de woningwaarde. Je mag dus altijd maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Op die regel geldt één uitzondering: als je de hypotheek deels voor verduurzamende maatregelen gebruikt, mag jet tot 106% lenen. Mits die hogere lasten ook zijn toegestaan vanuit de inkomenstoetsing natuurlijk.