Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Depotrente

Depotrente

Depotrente is de rente die vergoed wordt over het geld dat je in een depot hebt gestort. Zo ontvang je over het bouwdepot een rentevergoeding die meestal net zo hoog is als de rente die je betaalt aan de hypotheekverstrekker. Daardoor maak je onderaan de streep zo min mogelijk kosten.

Wil je meer weten over de aankoop van een nieuwbouwhuis en waar je daarbij rekening mee moet houden qua kosten? Onze hypotheekadviseurs praten je graag volledig bij in een kosteloos oriëntatiegesprek.

Hypotheekadvies aanvragen?

 

Hoe werkt rente op het bouwdepot?

De bouwrente is de rente die je betaalt of ontvangt als jouw geld (uit de hypotheek) in een depot staat. Vaak gaat het om een bouwdepot voor een nieuwbouwwoning (of soms om een bouwdepot voor een verbouwing).

Een bouwdepot open je om de aannemer te betalen voor de grond waar je woning op komt te staan en voor de kosten die bestemd zijn voor de bouw zelf. Voor dat laatste betaal je in termijnen. Over het geld dat uit het bouwdepot wordt opgenomen, betaal je een bedrag aan depotrente. Tegelijkertijd ontvang je rente over het bedrag dat je nog in het depot hebt staan. Dat is de ontvangen depotrente.

Door deze constructie maak je niet onnodig veel kosten voor je hypotheek. Je betaalt alleen rente over het geld dat uit het bouwdepot is opgenomen om aan de aannemer te betalen.

Oscar NoorlagLet op: Naarmate de bouw vordert, wordt er meer geld uit het depot gehaald. Je gaat per saldo meer rente betalen want je betaalt evenveel rente over de hypotheek maar je ontvangt minder depotrente omdat het depotbedrag is gedaald. Het verschil wordt renteverlies genoemd. Dit verschil is aftrekbaar voor de belasting.

Hypotheekadvies voor nieuwbouw?

Het kopen van een nieuwbouwwoning is niet zomaar iets. Laat je goed informeren, ook over wat er financieel bij komt kijken. Er is vast een Van Bruggen-adviseur bij jou in de buurt. Die kan je precies vertellen wat voor jou belangrijk is om mee te nemen.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Je kunt ervoor kiezen om het verschil tussen de hypotheekrente die je betaalt en de depotrente die je ontvangt (het renteverlies) mee te financieren in de hypotheek. Dan wordt vanuit bouwdepot de rente tijdens de bouw betaald. Houd er wel rekening mee dat je inkomen voldoende moet zijn.