Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Annuïteitenhypotheek

Annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarvoor je elke maand precies hetzelfde bedrag aan bruto maandlasten betaalt zolang de rente vaststaat. Dat bedrag is de annuïteit en bestaat uit aflossing en rente. Aan het eind van de looptijd, meestal na 30 jaar, heb je deze hypotheek met de maandelijkse aflossingen volledig afgelost.

Voor een nieuw af te sluiten hypotheek kun je kiezen tussen een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek en een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Een combinatie van hypotheekvormen is ook mogelijk. Wil je weten welke hypotheekvorm past bij jouw wensen en wat de precieze verschillen zijn? Onze hypotheekadviseurs geven je graag persoonlijk advies.

Advies over jouw hypotheek

 

Hoe werkt een annuïteitenhypotheek?

Een annuïteitenhypotheek (ook wel ‘annuïtaire hypotheek’ genoemd) houdt in dat je met je hypotheekaanbieder een vast bruto maandbedrag afspreekt. Dit bedrag bestaat elke maand uit rente en aflossing. Die twee samen vormen steeds exact hetzelfde maandbedrag zolang de rente vast staat. In het begin betaal je weinig aflossing en relatief veel rente, omdat nog bijna de hele schuld openstaat. Naarmate je aflost, neemt het rentebedrag af en ga je juist meer aflossen.

Bij een annuïteitenhypotheek profiteer je bij aanvang maximaal van hypotheekrenteaftrek, doordat je dus in het begin veel rente betaalt. Ook zijn je netto maandlasten in het begin relatief laag, aangezien je niet meteen flinke bedragen aflost. In dat opzicht verschilt een annuïteitenhypotheek van een lineaire hypotheek, waarop je juist wel meteen flink aflost en daardoor je hypotheekschuld sneller ziet dalen.

Oscar NoorlagGoed om te weten: Of een annuïteiten- of lineaire hypotheek beter bij je past, hangt af van jouw persoonlijke situatie en wensen. Onze hypotheekadviseurs zetten graag de voor- en nadelen voor je op een rij. Zo kun je een goede keuze maken.

Meer weten over jouw hypotheekopties?

Sta jij op het punt een hypotheek af te sluiten? En wil je graag ontdekken welke hypotheekvorm past bij jou? Onze hypotheekadviseurs kunnen je er passend advies over geven. Plan een gratis oriëntatiegesprek in en ontdek wat voor hypotheek aansluit op jouw wensen.

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen

Mensen vragen ook

Ja. Als je aan de voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek voldoet, dan mag je de rente over een annuïtaire hypotheek inderdaad aftrekken van je belastbaar inkomen.

Dat is afhankelijk van je situatie. Extra aflossen kan verstandig zijn bij een annuïteitenhypotheek als je spaargeld over hebt en graag je hypotheekschuld snel wilt laten dalen. Dan ben je ook minder rente verschuldigd en dalen je maandlasten. Houd er wel rekening mee dat je door het versneld aflossen minder recht hebt op hypotheekrenteaftrek.

Deze hypotheekvorm heeft meerdere voordelen. Zo is het voordelig dat je in het begin relatief lage netto lasten hebt en na verloop van tijd iets meer. Vooral voor starters is dit vaak prettig. Daarnaast heb je de zekerheid dat je hypotheek na 30 jaar is afgelost en profiteer je van renteaftrek.