De vaste hypotheekrentes bewegen nauwelijks. De enige uitzondering is te zien bij de variabele hypotheekrente. De helft van de geldverstrekkers die een variabele hypotheekrente aanbiedt, verlaagde de variabele rente. De gemiddelde variabele hypotheekrente met NHG ging afgelopen week omlaag van 4,91% naar 4,83%. Onze verwachting is dat we de komende weken extra verlagingen bij de variabele hypotheekrente gaan zien. Anderhalve week geleden verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) haar depositorente met 0,25%. Wij verwachten dat de variabele hypotheekrente die verlaging voor een groot deel gaat volgen.
Bij de vaste hypotheekrentes zagen we afgelopen weken juist uitzonderlijk weinig wijzigingen. Dit kan de komende weken misschien veranderen. We zien namelijk de lange vaste rentes op de financiële markten oplopen. Zowel in Europa als in de Verenigde Staten lopen de lange rentes op. In de Verenigde Staten is de rentes de afgelopen twee maanden met 0,7% gestegen. Dat komt aan de ene kant doordat beleggers bang zijn dat de inflatie gaat oplopen als Trump president wordt. Aan de andere kan blijft de Amerikaanse economie op volle toeren draaien, wat er voor zorgt dat de inflatie niet snel daalt.
In de eurozone steeg de inflatie over oktober van 1,7% in september naar 2,0% in oktober. Er was al een lichte stijging van de inflatie verwacht, maar 0,3% is toch meer dan beleggers hoopten. Gelukkig is de concurrentie op de hypotheekmarkt sterk, waardoor we tot nu toe geen stijging van de lange hypotheekrentes hebben gezien. Maar geldverstrekkers zullen niet oneindig in willen leveren op hun rentemarge. Op dit moment lijkt de komende weken een stijging van de vaste hypotheekrentes dichterbij dan een daling.