Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Pas op de plaats voor marktrentes van korte duur

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Ongeveer twee op de vijf geldverstrekkers grepen de daling van de marktrentes van twee weken geleden aan om hun hypotheekrentes vorige week te verlagen. Daardoor daalden de gemiddelde vaste hypotheekrentes met een paar honderdsten.

Ondertussen zagen we op de financiële markten een tegengestelde beweging. De marktrentes op de financiële markt stegen vorige week elke dag en bereikten nieuwe hoogterecords als we naar de afgelopen tien jaar kijken. Om precies te zijn, zijn de marktrentes sinds 2011 niet meer zo hoog geweest.

Grafiek kapitaalmarkt- en hypotheekrentes

Kijken we naar de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente voor 10 jaar in 2023, dan zien we gedurende de eerste maanden een licht stijgende trend, met een versnelling in de laatste twee maanden. De gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente met NHG was het hele jaar behoorlijk stabiel, maar ook daar zagen we de afgelopen twee maanden een stijging.

Zet de stijging verder door?

De grote vraag is natuurlijk of de stijging van met name de afgelopen twee maanden doorzet. Helaas weten ook wij daar niet het antwoord op. De komende twee weken worden wel weer erg interessant. Deze week komt het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) bijeen. De verwachting is dat de ECB haar rente gelijk houdt op 4%. De stijging van de marktrentes komt vooral doordat beleggers verwachten dat de ECB haar rente langer op het huidige hoge niveau zal houden.

Een week later, op 1 november, neemt ook de centrale bank van de Verenigde Staten (de Fed) haar rentebesluit. De verwachtingen onder beleggers zijn hier meer verdeeld over het verwachte besluit van de Fed. Een deel van de beleggers verwacht een renteverhoging, terwijl anderen verwachten dat de Fed de rente houdt zoals die is.

Grafiek renteontwikkelingen

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.