Vorige week verhoogden nagenoeg alle geldverstrekkers hun hypotheekrentes. De gemiddelde vaste hypotheekrentes stegen met ruim 0,1%-punt. Dat was ook iets meer dan de stijging in de week ervoor. Daarvoor hadden we een periode van hele stabiele vaste hypotheekrentes. Voor de komende week verwachten we een nieuw rondje aan hypotheekrenteverhogingen.
Die hypotheekrenteverhogingen komen niet zomaar uit de lucht vallen. Beleggers zijn de laatste weken onrustig, wat we terugzien in stijgende rentes voor langlopende leningen op de financiële markten. Die hoge rente doet verschillende partijen pijn. We gaan op een paar situaties in.
Maar niet alle (potentiële) woningeigenaren profiteren van een laag vastgezette hypotheekrente. De groep die het meest geraakt wordt zijn de starters. Zij hebben te maken met de huidige hypotheekrentes. De stijgende hypotheekrentes betekenen hogere maandlasten en ze kunnen minder aan hypotheek krijgen.
Vooral de snelle hypotheekrentestijging in 2022 zorgde ervoor dat starters fors minder konden lenen en dat leidde tot een waardedaling van de huizenprijzen. In 2023 zagen we tot september dat de hypotheekrentes stabiel waren, terwijl de lonen juist wel fors toenamen. Starters konden daardoor weer meer hypotheek krijgen dan in 2022 en de dalende trend bij de woningprijzen draaide weer naar stijgend. Het is afwachten in welke mate de hypotheekrente de komende tijd zal stijgen. Voorlopig verwachten wij dat de stijgende trend bij de huizenprijzen aanhoudt, omdat wij verwachten dat de loonstijging harder doorwerkt op de leencapaciteit dan de voorlopig licht stijgende hypotheekrente.
Waar starters juist nu proberen hun kans te pakken op de woningmarkt, zien we dat bestaande woningeigenaren die overwegen om te verhuizen, heel voorzichtig zijn. Starters hebben de huidige, hogere hypotheekrente al volledig als nieuwe realiteit aanvaardt. Voor sommige doorstromers is dat lastiger, omdat zij gewend waren aan lage hypotheekrentes. Aan de andere kant zitten zij meestal in een veel betere positie dan starters. Als ze een andere woning kopen, kunnen ze meestal de huidige lage rente meenemen en betalen ze alleen over het deel dat ze extra lenen een hogere hypotheekrente.
Tot slot de groep mensen die aan het einde zit van een rentevaste periode. Bij hen zal de pijn van de nieuwe rente over het algemeen nog meevallen. De meeste van hen hebben 10 jaar geleden de rente vastgezet voor een rente die ongeveer vergelijkbaar is met de huidige rente. De pijn zal meer zitten in de gedachte dat ze achteraf gezien beter hun hypotheek een paar jaar geleden hadden kunnen openbreken. Maar dat is terugkijken met de wetenschap van nu.
Het komende jaar zal het einde van de rentevaste periode bij meer huizenbezitters wel echt financieel pijn doen, omdat in de loop van 2014 de rente een stuk lager stond dan nu. Hier zijn we in ons blog van vorige week uitgebreider ingegaan.
We hebben nu allerlei partijen beschreven waarvoor de stijgende rente pijn doet, maar er is ook een uitzondering:
Aon meldde dat de indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen in september is gestegen naar 123%. In augustus stond die op 121%.
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.