Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Gevolgen renteverhoging ECB voor vaste hypotheekrentes onzeker

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

De gemiddelde hypotheekrentes gingen vorige week voor de vierde week op rij omhoog. Het jaar 2023 was juist goed begonnen met dalende vaste hypotheekrentes in de eerste zes weken. De gemiddelde vaste hypotheekrentes voor bijvoorbeeld 10 jaar vast ligt nu ongeveer 0,1% hoger dan in de eerste week van dit jaar, maar nog altijd 0,2% lager dan het voorlopig hoogtepunt in oktober vorig jaar.

De hypotheekrentes volgen nu de marktrentes, die sinds half januari met 0,5% à 0,7% stegen. Marktrentes volgen een veel grilliger patroon dan de gemiddelde hypotheekrentes. De marktrentes worden erg beïnvloed door de inflatieverwachtingen die beleggers hebben. Daarbij gaat het dus niet altijd om de actuele inflatie op een bepaald moment, maar vooral om de verwachtingen die beleggers hebben voor de toekomst. De gemiddelde variabele hypotheekrente loopt sinds september vorig jaar steeds iets vooruit op de verwachte renteverhoging van de ECB. De marktrentes en de gemiddelde vaste hypotheekrentes worden wel beïnvloed door de besluiten van de ECB, maar het is niet zo dat net als bij de variabele hypotheekrente de renteverhogingen één op één doorgerekend worden. Sinds begin september heeft de ECB haar rente met 2,5% verhoogd, steeg de gemiddelde variabele hypotheekrente met ruim 2%, terwijl de gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente met slechts 0,8% steeg (NB eerder in 2022 steeg de vaste rente wel heel fors).

Hypotheekrenteontwikkelingen-en-inflatieverwachting

Interpretatie ECB besluit

Hoogstwaarschijnlijk besluit de ECB aankomende donderdag om haar rente met 0,5% te verhogen en zal ze uitspreken dat er nog meerdere renteverhogingen zullen volgen. De inflatie gaat namelijk niet hard genoeg naar beneden. President Knot van De Nederlandsche Bank gaf vorige week aan dat de inflatie in 2023 en 2024 rond de 5% zal liggen. De ECB zal dus meer maatregelen moeten nemen om de inflatie terug te dringen naar het gewenste niveau van iets boven de 2%. Waarbij Knot erkend dat de ECB haar best kan doen om de inflatie te drukken, maar dat de rente van de ECB niet de enige factor is die de hoogte van de inflatie bepaalt.

De aankondiging van een renteverhoging van 0,5% en meer toekomstige renteverhogingen hebben geen direct effect op de lange rente, maar de toelichting van het besluit van de ECB kan wel effect hebben op de inflatieverwachtingen van beleggers. Op voorhand valt niet te voorspellen of dat een positief of negatief effect heeft. Bovendien staat de wereld niet stil en zullen de verwachtingen ook de komende weken weer wijzigen als er indicatoren bekend worden over hoe de economie en de inflatie daadwerkelijk reageert.

Kortom: het is heel lastig om de ontwikkeling van de vaste hypotheekrentes voor de korte en middellange termijn te voorspellen.

Laagste, hoogste en gemiddelde hypotheekrentes

Renteverschillen diverse geldverstrekkers

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.