Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Meer dalende hypotheekrentes bij lang vast

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

De trend bij de hypotheekrentes is dit nieuwe jaar dalend. De hypotheekrentes volgen daarmee met enige vertraging de dalende trend van de marktrentes. De verlagingen zijn niet gelijk verdeeld over de verschillende rentevaste periodes. We zien bij 10 en 20 jaar vast meer verlagingen dan voor 5 jaar vast.

Gemiddelde hypotheekrente ontwikkeling

Renteverschillen geldverstrekkers 23-01-2023

Renteverschillen steeds kleiner

Vorige week besteedden we al aandacht aan de steeds kleiner wordende verschillen in de rentes van diverse rentevaste periodes. Regelmatig zien we nu dat er voor 10 jaar vast een lagere rente geldt dan voor 5 jaar vast. Die ontwikkeling van naar elkaar toegroeiende rentes voor verschillende rentevaste periodes is al langer aan de gang, maar in de laatste maanden van 2022 is die daling nog eens versterkt. Dat is in de grafiek te zien aan de lijntjes van de verschillende rentevaste periodes die steeds dichter bij elkaar komen te liggen. Het wordt nog duidelijker als we de renteverschillen zelf in een grafiek neerzetten. Het gemiddelde verschil tussen 5 en 10 jaar vast is nog slechts 1 honderdste.

Renteverschillen

Keuze rentevaste periode

Paradox: hoe dichter de rentetarieven van 10 en 20 jaar vast bij elkaar komen te liggen, hoe vaker de consument kiest voor 10 jaar vast. Terwijl de verwachting zou zijn dat als het renteverschil kleiner wordt, men eerder voor een lange periode van zekerheid kiest. Het aantal hypotheekdelen met een 10 jaar vaste hypotheekrente stijgt nog steeds, naar meer dan een op de twee hypotheken, namelijk 52%. Terwijl het aandeel 20 jaar vast alleen maar daalt en inmiddels zelfs onder de 20% uit is gekomen. Consumenten schatten blijkbaar de kansen hoog in dat we op termijn toch weer naar lagere rentetarieven toegaan of in ieder geval dat de kans klein is dat de hypotheekrentes over bijvoorbeeld 10 jaar nog veel hoger liggen. Probleem is dat uiteindelijk de hypotheekrentetarieven van de toekomst niet te voorspellen zijn en we dus moeten afwachten hoe de rente zich gaat ontwikkelen.

Het aandeel variabele hypotheekrente is de laatste twee maanden ook aan het dalen, als gevolg van de snelle stijging van de variabele hypotheekrente tarieven. Steeg het aandeel variabel van nog geen 1% begin 2022 naar ruim 7% in november, op dit moment is dat gedaald naar 5,5%.

Er zijn behoorlijke verschillen bij de keuze in rentevaste periode tussen starters en doorstromers. De overeenkomst is dat voor zowel starters als doorstromers 10 jaar vast de meest populaire rentevaste periode is. Het verschil is dat bij starters 6 op de 10 kiest voor 10 jaar vast, terwijl dit voor doorstromers slechts 4 op de 10 is. Dat komt voor een deel doordat doorstromers vaker een ongebruikelijke rentevaste periode van bijvoorbeeld 8 of 13 jaar hebben, vanwege het feit dat ze de resterende rentevaste periode en rente van hun huidige hypotheek meenemen. Toch ook opvallend is dat de keuze voor 20 of 30 jaar vast bij doorstromers hoger ligt dan voor starters; namelijk bijna 28% voor doorstromers tegenover 22% voor starters.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.