In de afgelopen jaren zagen we dat doorstromers, dat wil zeggen huiseigenaren die een andere koopwoning kopen, vaak hun volgende hypotheek bij een andere geldverstrekker afsloten. Reden was dat ze vaak bij een andere geldverstrekker een gunstigere rente konden krijgen.
Inmiddels sluiten ruim 8 op de 10 doorstromers hun volgende hypotheek bij dezelfde geldverstrekker. De reden is simpel, ze kunnen hun veel lagere hypotheekrente op hun bestaande hypotheek dan de huidige hypotheekrente meenemen naar de volgende woning. Alleen voor het deel dat ze extra lenen moeten ze de huidige hogere rente betalen.
Gouden kettingen
Blijven bij de huidige geldverstrekker is financieel dus vaak veel voordeliger dan overstappen naar een andere geldverstrekker. Deze gouden kettingen voor doorstromers hebben tot gevolg dat geldverstrekkers minder scherp hoeven te zijn met de rentes die ze bieden, bestaande klanten zullen niet snel weglopen. Ook oversluiten is zelden interessant. Hoogstens wanneer je aan het einde van je rentevaste periode zit of je slechts nog een beperkte resterende rentevaste periode hebt. Bij de financiering van een verbouwing was het enkele jaren geleden regelmatig interessant om over te sluiten, maar is het nu meestal interessanter om een tweede hypotheek bij de huidige geldverstrekker af te sluiten.
Redenen om toch over te stappen
Nadeel voor doorstromers is dus dat ze bij verhuizing minder vrij zijn om een geldverstrekker te kiezen die qua rente en voorwaarden goed bij ze aansluit. Dat zijn dan ook de belangrijkste redenen dat een beperkt aantal doorstromers wel voor een andere geldverstrekker kiezen. Redenen om toch over te stappen naar een andere geldverstrekker:
- De rente staat nog maar voor een beperkte periode vast;
- De consument kan geen gebruik maken van de verhuisregeling van de rente, omdat ze
niet aan alle voorwaarden voldoet; - De nieuwe hypotheek past niet bij de huidige geldverstrekker, omdat de klant niet
voldoet aan de acceptatiecriteria, bijvoorbeeld: de hypotheek past niet op basis van de
huidige toetsrente (bij een resterende rentevaste periode korter dan 10 jaar wordt met
een toetsrente van 5% gerekend) - Een nieuwe geldverstrekker heeft beter passende voorwaarden, bijvoorbeeld een langere
offerte geldigheid.
::BLOK:AANMELDENNIEUWSBRIEF::