Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Hypotheekrente draait van dalend naar stijgend

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

De meeste geldverstrekkers hielden hun hypotheekrentes nog ongewijzigd, maar de trend is duidelijk gedraaid van dalend naar stijgend.

In de grafiek is het nog bijna niet te zien, maar de gemiddelde hypotheekrentes voor variabel, 5, 10, 20 en 30 jaar met NHG gingen allemaal met één tot drie honderdsten omhoog.

Dat de gemiddelde stijging nog zo beperkt is, komt dus doordat de meeste geldverstrekkers deze week de hypotheekrentes nog ongewijzigd lieten. De gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente met NHG staat inmiddels wel weer net iets boven de 4%.

Onze verwachting is dat de stijgende trend van de hypotheekrentes zich deze week zal doorzetten als meer geldverstrekkers hun hypotheekrentes gaan verhogen.

Renteontwikkelingen

Hypotheekrentes volgden de stijgende marktrentes. De boodschap van de centrale bankiers lijkt nu toch doorgedrongen te zijn bij beleggers: er komen nog enkele renteverhogingen, omdat de inflatie niet hard genoeg daalt.

Dit wordt versterkt omdat de woorden van de centrale bankiers worden gestaafd door de praktijk. Vanuit Amerika kwamen er positieve cijfers over de Amerikaanse economie. In januari stegen bijvoorbeeld de productenprijzen met 0,7% en de kerninflatie liep op.

Goed nieuws voor de economie betekent dat de kans groot is dat de Fed, de centrale bank van Amerika, de rente nog verder zal verhogen om de inflatie een halt te roepen.

Kapitaalmarkt en hypotheekrente

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.