Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

PERSBERICHT - Nieuwbouwplannen kabinet niet weggelegd voor alleenstaanden met vitaal beroep

13 april 2023 – Minister de Jonge noemde ze als voorbeeld: de leraar, agent en verpleegkundige moeten weer een woning kunnen kopen. Daarvoor heeft hij ambitieuze bouwplannen in de vorm van betaalbare nieuwbouw voor starters. Het kabinet hanteert hierbij het bedrag van € 355.000. Maar deze vitale beroepen kunnen dit bedrag als alleenstaande helemaal niet lenen, blijkt uit onderzoek van Independer en Van Bruggen Adviesgroep. De ambitieuze plannen vragen een stap van de gemeenten.

Marga Lankreijer van Independer ziet op hun hypotheekplatform dat de gemiddelde jonge alleenstaande op basis van hun inkomen maximaal € 199.000,- (jonger dan 25 jaar) à € 237.000,- (tussen de 25 en 35 jaar) kunnen lenen. “Maar een jonge leraar, politieagent en verpleegkundige verdient veelal ergens tussen de € 3.000,- en € 3.500,- en dan kun je als alleenstaande ongeveer tussen de € 165.000,- en € 192.000,- lenen”, vertelt Lankreijer. “Zelfs met een forse schenking vanuit ouders valt er dan in veel steden uit weinig woningen te kiezen. Dat blijft dus ook gelden als het kabinet erin slaagt om nieuwbouwwoningen rond de € 355.000,- te realiseren”, legt Lankreijer uit.

Hypotheekexpert Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep onderschrijft de bevindingen van Independer. “Wij zien heel weinig jonge alleenstaande leraren, politieagenten en verpleegkundigen langskomen in onze winkels”, vertelt Noorlag. Als ze wél voor een advies komen dan blijkt dat ze in de meerderheid van de gevallen onvoldoende hypotheek kunnen krijgen.”

Lankreijer: “Daarnaast zit een studieschuld ook vaak flink in de weg bij starters. Twintig procent van de alleenstaanden tussen de 25 en 35 jaar die een maximale hypotheek berekenen, heeft een studieschuld. Gemiddeld gaat het om 27.000 euro.” De maximale hypotheek van een alleenstaande met een vitaal beroep en een studieschuld van 27.000
euro kan 43.000 euro lager uitvallen.

Alleenstaande kan niet zonder partner of schenking

Hoewel minister De Jonge laatst tijdens een starters demonstratie als grap zei dat een alleenstaande starter aan een partner kon denken; zien we in de praktijk dat dit voor middeninkomens inderdaad bijna de enige manier is om een eerste woning te kunnen kopen. “Jonge stellen, zeker vanaf 25 jaar, verdienen gezamenlijk voldoende om een hypotheek van rond de € 355.000,- te kunnen lenen. In combinatie met spaargeld zijn voor hen vaak wel interessante koopwoningen binnen bereik”, legt Noorlag uit.

Noorlag: “Alleenstaande starters tot 35 jaar die wel een woning kunnen kopen, verdienen gemiddeld een behoorlijk hoog inkomen van ruim € 4.800,- per maand (€ 62.527,- op jaarbasis). In veel gevallen beschikken ze ook nog eens over veel spaargeld, al dan niet via een schenking van de ouders. Al zien we de schenking van een jubelton in 2023 wel een stuk minder dan vorig jaar.”

Grondprijs verlagen

Naast de al bestaande starterslening die in sommige gemeenten geldt, is er niet direct een oplossing in de financiële sfeer bij starters. Lankreijer en Noorlag doen wel een andere suggestie: “Als gemeenten ook aantrekkelijk willen blijven voor vitale beroepen en andere starters met een middeninkomen, dan is het belangrijk om in te zetten op een lagere koopsom voor nieuwbouw voor éénpersoonshuishoudens. Bijvoorbeeld door iets meer water bij de wijn te doen als het gaat om de grondprijs die ze willen ontvangen.”

Niet alle starters kansloos

Hoewel sommige starters het dus lastig hebben op de koopwoningmarkt, zijn starters op dit moment wel dominanter dan doorstromers. Er zijn namelijk meer hypotheekaanvragen door starters (53%) dan door doorstromers (47%). “Op zich best wel bijzonder”, stelt Noorlag, omdat starters, meer dan doorstromers, last hebben van de sinds vorig jaar fors gestegen hypotheekrente. “Doorstromers kunnen namelijk hun oude lage hypotheekrente meenemen naar een volgende woning en betalen alleen over het deel dat ze extra lenen de huidige hogere rente. Dat we toch meer starters zien, komt doordat sommige starters hun kans schoon zien om nú een woning te kunnen kopen, vanwege de licht dalende huizenprijzen. Maar dan moet je dus wel een hoog inkomen hebben, een goed verdienende partner of veel spaargeld.”

Van Bruggen Adviesgroep

Als landelijke organisatie met onafhankelijke, financieel adviseurs heeft Van Bruggen Adviesgroep een duidelijk hoofddoel: dé meest klantvriendelijke dienstverlener van Nederland worden én bij alle life-events altijd het verschil kunnen maken voor de klant. Naast financieel advies biedt zij ook makelaarsdiensten, zodat de klant op één adres terecht kan voor alle zaken rond de koop of verkoop van een huis, maar nu dus ook het verkopen én tegelijkertijd terughuren van de ‘eigen’ woning.

Independer

Independer is het grootste digitale vergelijkings- en adviesplatform van Nederland voor verzekeringen, bancaire producten, hypotheken en energie. Het maakt kleine en grote financiële beslissingen inzichtelijk en begrijpelijk, zodat consumenten in staat worden gesteld om zelf te kiezen. De website wordt 20 miljoen keer per jaar bezocht en er worden jaarlijks zo’n 6 miljoen vergelijkingen gedaan. Het bedrijf zetelt in Hilversum en heeft ruim 350 medewerkers.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.