Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Renteontwikkelingen: er gebeurt niks en van alles

In de afgelopen week zagen we 17 rentewijzigingsberichten van geldverstrekkers voorbijkomen. Maar pel je die af naar de populaire rentevaste periodes, dan blijven er weinig wijzigingen over. Het enige opvallende was dat een aantal geldverstrekkers de 20 jaar vaste hypotheekrente zonder NHG verhoogden.

De renteberichten die wij ontvangen krijgen automatisch een kleurtje mee. Groen voor verlagingen, rood voor verhogingen en tenslotte oranje als een rentebericht zowel verhogingen als verlagingen bevat. Afgelopen week waren er twee groene berichten, zes oranje berichten en negen rode berichten. De verdeling naar kleurtjes geeft een goed beeld van de trend, die nog steeds stijgend is.

De verhogingen die we de laatste weken zien, zijn overigens heel klein, het gaat steeds om maar een paar honderdsten. Zo klein zelfs, dat afgelopen week de gemiddelde hypotheekrentes voor 5, 10, 20 en 30 jaar allemaal ongewijzigd bleven.

Fed laat rente nu ongemoeid, maar wel eerder renteverhoging

Twee weken geleden kondigde de Europese Centrale Bank (ECB) aan dat zij voorlopig haar rentetarieven ongewijzigd houdt en in hetzelfde tempo als in het tweede kwartaal obligaties blijft opkopen. Dat stelde veel beleggers (voorlopig) gerust, omdat het de vraag was of de ECB haar opkoopprogramma niet zou gaan minderen om de stijgende inflatie te beteugelen. Want als de ECB het opkoopprogramma terugschroeft, dan is de kans groot dat de rente oploopt.

De Fed, de centrale bank van de Verenigde Staten, deed grotendeels hetzelfde als de ECB. De rente en het opkoopprogramma blijven voorlopig onveranderd. Maar een belangrijke wijziging is wel dat de Fed verwacht dat de rente waarschijnlijk eerder verhoogd zal worden dan tot nu toe de consensus was, namelijk op zijn vroegst in 2024. Ook 2023 ligt echter nog een behoorlijk eind vooruit. Belangrijker voor de ontwikkeling van de marktrente is dat verwacht wordt dat in augustus of september de Fed gaat aankondigen om zijn opkoopprogramma terug te schroeven.

Lange rente DNB

Wat verwacht DNB over de renteontwikkeling?

Vorige week maakte De Nederlandsche Bank (DNB) haar ramingen voor de economie bekend. Voor de komende jaren, tot en met 2023, verwacht DNB dat de lange rente stijgt met een half procent. Als de marktrente stijgt, zal de hypotheekrente in beginsel volgen. Als de verwachtingen van DNB uitkomen en de hypotheekrentes volgen de marktrente, dan kan het in sommige gevallen nu zinvol zijn om over te sluiten. Zodat je de rentestijging voor bent. Bedenk je wel dat het slechts een voorspelling is, want niemand heeft de garantie dat de uitkomsten van de glazen bol ook daadwerkelijk realiteit worden.

Wat verwacht DNB over de huizenprijsontwikkeling?

Verder verwacht DNB dat de krapte op de woningmarkt aanhoudt en dat de huizenprijzen in 2021 gemiddeld met 10% stijgen. DNB schrijft verder: “Doordat de werkloosheid in 2022 toeneemt en de hypotheekrente – in lijn met de licht oplopende rentestanden op de kapitaalmarkt – wat zal stijgen, wordt de bestedingsruimte van huishoudens gedrukt. Hierdoor is de verwachte prijsstijging op de woningmarkt in 2022 lager dan in 2021, maar met 5,5% in historisch perspectief nog steeds hoog. In 2023 loopt de gemiddelde hypotheekrente naar verwachting wat verder op, waardoor de woningprijsstijging afvlakt naar 3,5%.”

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.