Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

AEX stuwt dekkingsgraad pensioenfondsen

Goed nieuws: de gemiddelde dekkingsgraden van pensioenfondsen zijn in augustus gestegen van 93% naar 96%. De dekkingsgraad is een indicator hoeveel vermogen een pensioenfonds heeft in verhouding tot de toekomstige verplichtingen qua pensioenuitkeringen. Hoe hoger de dekkingsgraad, hoe beter. Door vooral de lage marktrente staan de dekkingsgraden van pensioenfondsen al jaren onder druk, ondanks veelal fors gevulde pensioenpotten als gevolg van goede beleggingsresultaten.

In augustus lag de marktrente wat hoger en waren er daarnaast gunstige beleggingsresultaten, waardoor de dekkingsgraden omhoog gingen. Maar de dekkingsgraden zijn nog niet voor alle pensioenfondsen voldoende, ondanks de recente stijging. Voor sommige pensioenfondsen dreigt nog altijd een korting van de pensioenuitkeringen.

In het pensioenstelsel wordt overigens afscheid genomen van de term dekkingsgraden en zullen pensioenen meer gaan meebewegen met de markt. Daarbij is de hoop dat per saldo eerder pensioenuitkeringen verhoogd kunnen worden.

Ontwikkeling AEX 2004 t/m 2020

In de grote grafiek laten we de ontwikkeling van de AEX zien in de periode 2004 tot en met 2020. Waarbij je moet bedenken dat de AEX alleen de koerswinsten laat zien en niet de dividenden meeneemt.

Ontwikkeling AEX 2004 t/m 2020

Als we inzoomen op de AEX in 2020 dan zien we dat er na de klap in maart al een behoorlijk herstel in heeft gezet.

De grafiek is gebaseerd op de stand van de AEX aan het einde van elke week. Zouden we de dagkoersen gebruiken, dan zien we een veel grilliger beeld.

Ontwikkeling AEX 2004 t/m 2020

Ook afgelopen week zagen we bijvoorbeeld een grote correctie op donderdag. Er is veel onzekerheid.

Beleggers vragen zich af of het herstel van de koersen overeenkomt met de daadwerkelijke economische cijfers. Dat is lastig te bepalen: want een deel van de economische gevolgen, zoals een stijgende werkloosheid, zullen we de komende maanden pas echt gaan zien. Komt er snel een vaccin of krijgen we juist een tweede coronagolf? Wie gaat de Amerikaanse presidents-verkiezingen winnen en accepteert de verliezer de uitkomst?

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.