Geef jij voorkeur aan advies op de vestiging of op afstand? De keuze is aan jou. Lees meer.

0% overdrachtsbelasting voor doorstromer jonger dan 35 jaar

De overdrachtsbelasting gaat per 1 januari 2021 voor zowel starters als doorstromers in de leeftijd van 18 tot en met 34 jaar, naar 0%. Iedereen in deze leeftijdscategorie krijgt een eenmalige vrijstelling voor het betalen van de overdrachtsbelasting met als voorwaarde dat ze wel de woning als hoofdverblijf gaan bewonen. Dus ook de jonge bestaande eigenaar van een koopwoning mag gebruiken van deze eenmalige vrijstelling als hij of zij een andere koopwoning koopt.

Twee gezamenlijke kopers

Koop je samen met een partner een woning, waarvan de één jonger is dan 35 jaar en de ander 35 jaar of ouder, dan mag alleen de jongste gebruik maken van de vrijstelling. Er van uitgaande dat beide voor de helft eigenaar worden, betekent dit dat je gezamenlijk per saldo 1% overdrachtsbelasting betaalt.

Ingangsdatum 1 januari 2021

De ingangsdatum van de nieuwe regeling is 1 januari 2021. Daarbij gaat het niet om de datum dat de koop is gemaakt, maar om het moment dat de woning van eigenaar wisselt bij de notaris. Val je in de desbetreffende leeftijdscategorie en heb je plannen om een woning te kopen, dan bespaar je de overdrachtsbelasting door de overdracht pas plaats te laten vinden in 2021.

Tip: Heb je al gekocht en passeert de woning nog dit jaar, bijvoorbeeld in december, dan kan het misschien interessant zijn om met de verkoper te bespreken of de overdracht verplaatst kan worden naar januari 2021. Let op: acteer snel, want de kans is groot dat notarissen behoorlijk vol zullen zitten in de eerste weken van 2021.

Verklaring eigen bewoning

Om in aanmerking te komen voor de vrijstelling overdrachtsbelasting moeten kopers een verklaring afleggen dat ze een woning zelf gaan bewonen. Ook oudere kopers moeten deze verklaring afgeven om in aanmerking te blijven komen voor de 2% overdrachtsbelasting.

Overdrachtsbelasting vakantiewoning en woning voor studerend kind naar 8%

De overdrachtsbelasting voor een woning die niet gebruikt wordt als eigen hoofdbewoning gaat omhoog naar 8%. Dat geldt voor beleggers, maar ook als je een tweede woning koopt voor recreatie of als je een woning koopt ten behoeve van een studerend kind.

Tip: Stel je hebt plannen om een recreatiewoning in Nederland te kopen, dan loont het om nog in 2020 de aankoop en de overdracht bij de notaris te regelen. De overdrachtsbelasting voor een recreatiewoning van € 150.000,- bedraagt in 2020 nog € 3.000,- en stijgt naar
€ 12.000,- in 2021.

Effect van deze maatregel

Wij verwachten dat deze vrijstelling van de overdrachtsbelasting vooral in het lagere segment een prijsopdrijvend effect zal hebben. Veel starters zullen naar verwachting de besparing op de overdrachtsbelasting inzetten om een hogere bod uit te kunnen brengen. Daardoor zal het voordeel grotendeels wegvloeien naar de verkopers van woningen in dit segment. Het kabinet hoopt dat het prijsopdrijvende effect grotendeels uitblijft doordat beleggers minder geïnteresseerd zullen zijn in deze woningen en daardoor een drukkend effect zullen hebben op de prijs.

Het zal achteraf moeilijk te bepalen zijn, welke invloed deze maatregel precies op de prijsontwikkeling heeft gehad, omdat de verwachting is dat de oplopende werkloosheid en het onzekere sentiment onder consumenten ook invloed zullen hebben op de woningprijzen (enkele grootbanken verwachten een lichte daling van de huizenprijzen in 2021).

Meer over Prinsjesdag 2020

Minder hypotheekrenteaftrek en eigenwoningforfait

Vrijstelling box 3 omhoog naar € 50.000