Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Minder lenen in 2020 voor veel hogere inkomens

Een groot aantal één- en tweeverdieners met een inkomen van meer dan € 50.000 moet er rekening mee houden dat ze per 1-1-2020 bij een gelijkblijvend inkomen en ongewijzigde hypotheekrente minder kunnen lenen dan nu.

Een paar voorbeelden:

Een alleenstaande met een inkomen van € 65.000 kan bij een gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente van ongeveer 1,7% (zonder NHG) nu € 343.505 lenen, maar volgend jaar daalt dat bij dezelfde rente naar € 335.871. Dat is € 7.633 minder dan nu (2% minder).

Een stel met een inkomen van € 50.000 en € 45.000 kan bij een gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente zonder NHG van 1,7% nu maximaal € 535.515 lenen en in 2019 € 524. 359. Dat is ruim € 11.000 meer (2% minder).

Maximale hypotheek gelijk of hoger

Niet iedereen kan per 1 januari 2020 minder lenen. Een grote groep huishoudens kan hetzelfde lenen als nu en vooral sommige specifieke tweeverdieners kunnen zelfs meer lenen dan nu.

Stijgend inkomen

Het NIBUD gaf eerder aan dat zij verwachten dat een groot aantal tweeverdieners in 2020 meer kan lenen. Dat lijkt in tegenspraak met hetgeen hierboven en in de bijlage beschreven staat. Toch heeft ook het NIBUD gelijk, omdat de meeste inkomens stijgen, kunnen een groot aantal huishoudens in 2020 waarschijnlijk meer lenen dan nu. Maar dan moet je wel eerst die loonsverhoging krijgen.

Onzekere factor: wat gaat de hypotheekrente doen?

Naast de hypotheeknormen en het inkomen, bepaalt als derde factor de hypotheekrente hoeveel je kunt lenen. Hoe lager over het algemeen de rente, hoe meer je kunt lenen. Wat de hypotheekrente gaat doen het komende jaar valt moeilijk te voorspellen. Eind vorig jaar verwachtte 85% van de consumenten en de hypotheekadviseurs dat in 2019 de hypotheekrente ging stijgen, terwijl we uiteindelijk juist een daling hebben gezien. Het sentiment voor 2020 lijkt nu juist omgekeerd, maar we kunnen niet uitsluiten dat we dan ook weer verrast worden.

Betaalbaarheid verder achteruit

De betaalbaarheid wordt er met de nieuwe hypotheeknormen niet beter op. De meeste huishoudens kunnen evenveel of minder lenen dan op dit moment, terwijl de huizenprijzen met ongeveer 6% op jaarbasis stijgen.

Keuze voor 10 of 20 jaar vast

De afgelopen jaren zien we dat steeds meer mensen kiezen voor een 20 jaar vaste of zelfs 30 jaar vaste hypotheekrente in plaats van 10 jaar vast. Een gevaar bestaat dat mensen gaan kiezen voor een 10 jaar vaste hypotheekrente omdat ze dan meer kunnen lenen dan bij 20 jaar vast, aangezien dan de rente bijna een half procent hoger ligt. Gemiddeld kun je een paar duizend euro meer lenen bij een 10 jaar vaste hypotheekrente, dan als je de rente 20 jaar vast zet. Maar laat dit niet leidend zijn in je besluit voor een rentevaste periode. Want de keuze voor een langere rentevaste periode kan op de lange termijn wel eens vele duizenden euro’s goedkoper uitpakken.

Wil je advies over jouw situatie? Maak een vrijblijvende afspraak.

Maak direct een afspraak