Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Vijf feiten over de hypotheekrente

Wie de afgelopen jaren voor het eerst een hypotheek afsloot, heeft waarschijnlijk het idee dat een hypotheekrente van rond de 2% heel normaal is. Maar als we iets terugkijken in de tijd dan zien we dat we vroeger veel hogere rentes hadden.

Aan de hand van een aantal grafieken zetten we een paar interessante feiten op een rij.

1. Hypotheekrente historisch laag

De hypotheekrente stond nog nooit zo laag. De gemiddelde 5 jaar vaste hypotheekrente ligt nu onder de 2%, maar in 2012 was die nog het dubbele, namelijk 4%. In 1981 lag de rente zelfs boven de 13%. Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw zien we een dalende trend. De grote vraag is waar de bodem ligt?

Hypotheekweetje 1

2. Winstmarge stijgt

Sinds oktober vorig jaar lijkt de winstmarge voor geldverstrekkers te stijgen. De oranje lijn is de gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente. De blauwe lijn is de kapitaalmarktrente. De grijze lijn geeft het verschil aan. Voor de crisis lag het verschil onder de 1%. Gedurende de crisis steeg het verschil, om daarna een daling in te zetten. In 2013 lag het verschil rond de 1,3%. Nu is dat gestegen naar 1,7%.

Hypotheekweetje 2

3. Variabel duurder dan 5 jaar vast

De variabele hypotheekrente (blauwe lijn) ligt normaal gesproken lager dan een vaste hypotheekrente. Logisch: want hoe langer de rente vaststaat, hoe meer zekerheid je hebt en daar moet je iets extra’s voor betalen. Als gevolg van de kredietcrisis vloog in 2008 de variabele hypotheekrente omhoog, om daarna snel te dalen. Maar de laatste jaren daalt de variabele rente amper. De gemiddelde 5 jaar vaste hypotheekrente (oranje lijn) is al lager en 10 jaar vast ook bijna.

Hypotheekweetje 3

4. Verschil met en zonder NHG daalt

Het verschil tussen de 20 jaar vaste hypotheekrente zonder NHG (blauwe lijn) en met NHG (oranje lijn) is de afgelopen 3 jaar gedaald van 0,65% naar 0,5%. In beide gevallen gaan we er vanuit dat het hypotheekbedrag gelijk is aan de waarde van de woning. Hetzelfde beeld zien we ook bij 10 jaar vast.

Hypotheekweetje 4

5. Concurrentie toegenomen

De afgelopen anderhalf jaar zijn de verschillen tussen de goedkoopste en duurste geldverstrekker fors afgenomen. Door de toegenomen concurrentie zien we dat het verschil tussen de goedkoopste en de duurste geldverstrekker van ongeveer 1% gedaald is naar ongeveer een 0,5%.

Hypotheekweetje 5