Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Energierekening valt hoger uit in 2019

We wisten al dat onze energienota in 2019 hoger uitvalt dan in 2018 als gevolg van hogere belastingen en hogere energiekosten. Maar dat de rekening zóveel duurder zou worden, dat was even slikken. Uiteraard kan je besparen op je energieverbruik. Wij geven een aantal tips.

Rekenfout: meer energieverbruik dan berekend

Het kabinet had berekend dat de rekening voor een gemiddeld huishouden in 2019 ongeveer € 150 duurder uit zou vallen op jaarbasis. Maar het kabinet was uitgegaan van verkeerde cijfers, want een gemiddeld huishouden blijkt meer energie te verbruiken dan in de berekeningen was meegenomen. De gemiddelde rekening valt bijna € 335 duurder uit. Dat is nogal een bedrag. Daar wil je graag op besparen. Hoe? Wij geven een aantal tips.

Besparen op je energiekosten

1. Minder energieverbruiken

Er zijn tal van mogelijkheden om je energieverbruik te verlagen. Het begint met er eens goed over na te denken welke mogelijkheden je allemaal hebt. We noemen er een paar:

  • Kijk goed welke lampen je in huis hebt; ledlampen verbruiken veel minder energie dan gewone lampen.
  • Laat elektrisch apparaten niet onnodig op de stand-by stand staan.
  • Haal je telefoonlader uit het stopcontact als er geen telefoon wordt opgeladen.
  • Ontdooi regelmatig je koelkast en vriezer.
  • Zet de verwarming eens een graadje lager en trek een trui aan.
  • Zorg dat de verwarming niet onnodig aanstaat, als je er bijvoorbeeld niet bent of in ruimtes waar niemand is.
  • En vul zelf maar verder aan...

2. Overstappen naar een andere leverancier

Het overstappen naar een andere energieleverancier loont in de meeste gevallen. Door te vergelijken blijkt dat je vaak een lager tarief bij een andere leverancier kunt krijgen. Bovendien profiteer je van welkomstkortingen, die je niet krijgt bij je huidige leverancier.

3. Investeren in je woning

Je kunt allerlei energiebesparende maatregelen nemen om je energiekosten te drukken. Denk bijvoorbeeld aan spouwmuurisolatie, zonnepanelen, HR++ glas, vloer- of dakisolatie of een warmtepomp. Investeringen die zichzelf na een aantal jaar terugverdienen doordat de energiekosten omlaag gaan. Zeker als je bedenkt dat de energiekosten de komende jaren verder zullen stijgen.

Onze financieel adviseurs kunnen je ook hierbij helpen.

Vraag de bespaardeal aan!