We wisten al dat onze energienota in 2019 hoger uitvalt dan in 2018 als gevolg van hogere belastingen en hogere energiekosten. Maar dat de rekening zóveel duurder zou worden, dat was even slikken. Uiteraard kan je besparen op je energieverbruik. Wij geven een aantal tips.
Het kabinet had berekend dat de rekening voor een gemiddeld huishouden in 2019 ongeveer € 150 duurder uit zou vallen op jaarbasis. Maar het kabinet was uitgegaan van verkeerde cijfers, want een gemiddeld huishouden blijkt meer energie te verbruiken dan in de berekeningen was meegenomen. De gemiddelde rekening valt bijna € 335 duurder uit. Dat is nogal een bedrag. Daar wil je graag op besparen. Hoe? Wij geven een aantal tips.
1. Minder energieverbruiken
Er zijn tal van mogelijkheden om je energieverbruik te verlagen. Het begint met er eens goed over na te denken welke mogelijkheden je allemaal hebt. We noemen er een paar:
2. Overstappen naar een andere leverancier
Het overstappen naar een andere energieleverancier loont in de meeste gevallen. Door te vergelijken blijkt dat je vaak een lager tarief bij een andere leverancier kunt krijgen. Bovendien profiteer je van welkomstkortingen, die je niet krijgt bij je huidige leverancier.
3. Investeren in je woning
Je kunt allerlei energiebesparende maatregelen nemen om je energiekosten te drukken. Denk bijvoorbeeld aan spouwmuurisolatie, zonnepanelen, HR++ glas, vloer- of dakisolatie of een warmtepomp. Investeringen die zichzelf na een aantal jaar terugverdienen doordat de energiekosten omlaag gaan. Zeker als je bedenkt dat de energiekosten de komende jaren verder zullen stijgen.
Onze financieel adviseurs kunnen je ook hierbij helpen.