Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Hypotheekwijziging 2019? Voorlopige aanslag 2020 aanpassen!

Heb je in 2019 een (andere) woning gekocht, een nieuwe rente gekregen voor je hypotheek, je hypotheek overgesloten of heb je een grote verbouwing doorgevoerd? Dan is de kans groot dat de voorlopige aanslag die je van de Belastingdienst half december ontvangt, niet klopt. Geef dan je wijzigingen door aan de Belastingdienst, zeker als je teruggave omlaag gaat.

Voorlopige aanslag 2020

Heb je het afgelopen jaar een voorlopige aanslag gehad, dan krijg je half december van de Belastingdienst de voorlopige aanslag 2020. Met een voorlopige aanslag krijg je maandelijks belasting terug, bijvoorbeeld voor de hypotheekrenteaftrek, en hoef je niet tot de jaarlijkse belastingaangifte achteraf te wachten. Het is uiteraard belangrijk dat je maandelijks niet teveel terugkrijgt, omdat je anders bij de definitieve aanslag geld terug moet betalen. Controleer daarom je voorlopige aanslag 2020 goed en geef wijzigingen door aan de Belastingdienst.

Wel meegenomen in de voorlopige aanslag 2020

In de voorlopige aanslag 2020 heeft de Belastingdienst de nieuwe tarieven voor de inkomstenbelasting verwerkt. Het belastingplan met deze nieuwe tarieven moet overigens nog definitief door de Tweede en Eerste Kamer goedgekeurd worden.

Een belangrijke wijziging is bijvoorbeeld dat de maximale hypotheekrenteaftrek omlaag gaat van 49% in 2019 naar 46% in 2020. Voor mensen met een hoog inkomen die te maken hebben met deze verlaging van het maximale aftrekpercentage, betekent het dat de Belastingdienst in de voorlopige aanslag automatisch met het lagere aftrekpercentage rekent en de teruggave voor de hypotheekrente omlaag gaat.

Niet meegenomen in de voorlopige aanslag 2020

Zijn er wijzigingen in je inkomen, in de waarde van je woning, zorgkosten, hypotheek of ben je in 2019 gescheiden en moet je partneralimentatie betalen of ga je die ontvangen? Het zijn allemaal zaken die de Belastingdienst nog niet weet. We lichten er een paar toe.

❖ Nieuwe woning gekocht

Ben je het afgelopen jaar verhuisd, dan moet er voor de voorlopige aanslag met twee nieuwe gegevens rekening worden gehouden:
- Een andere waarde van de woning.
- Een nieuwe hypotheek, betekent ook een andere hypotheekrente.

❖ Verbouwing

Heb je het afgelopen jaar je woning grondig verbouwd, dan is je woning waarschijnlijk meer in waarde gestegen dan de gemiddelde waardestijging. Je WOZ-waarde kan dan wel een fors gestegen zijn, waardoor de bijtelling van het eigenwoningforfait omhoog moet.
Heb je de verbouwing niet met spaargeld gefinancierd maar met een hypotheek of lening, dan is het belangrijk om deze gegevens ook door te geven aan de Belastingdienst.

❖ Hypotheek overgesloten, rentemiddeling of nieuwe rente

Heb je het afgelopen jaar een lagere rente op je hypotheek betaald omdat je een nieuwe rentevaste periode hebt gekozen, of je hypotheek overgesloten of rentemiddeling toegepast? Dan is de voorlopige aanslag gebaseerd op een te hoge teruggave. Pas deze aan bij de Belastingdienst, zodat je niet bij de definitieve aanslag ineens een groot bedrag moet terugbetalen.

Hoe pas ik mijn voorlopige aanslag aan?

Je aanpassingen kun je online doorgeven aan de Belastingdienst door in te loggen op Mijn Belastingdienst. Op de site van de Belastingdienst staat stap voor stap beschreven hoe je de wijzigingen door kunt voeren.