Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Opvallende hypotheekrente verlagingen

Bijna de helft van de geldverstrekkers verlaagden afgelopen week één of meerdere hypotheekrentes. Onder andere de marktleider, Rabobank. Hoewel er meer renteverlagingen waren bij de lange rentevaste periodes, zagen we dat enkele geldverstrekkers ook korte rentevaste periodes, zoals bijvoorbeeld 5 jaar vast, verlaagden.

Voor het eerst zien we een geldverstrekker die voor 20 jaar vast met NHG een rente aanbiedt van onder de 2%, namelijk Allianz met 1,95%. De meeste renteverlagingen die we zien gaan om een paar honderdsten, maar doordat een groot aantal geldverstrekkers verlagen, zien we dat de gemiddelde hypotheekrentes de afgelopen weken goed dalen. Opvallend is dat de gemiddeld 30 jaar vaste hypotheekrente de afgelopen 4 weken het scherpst daalde met 0,16%, gevolgd door 20 jaar vast met 0,08% en 10 jaar vast 0,05%.

Waarom dalen de hypotheekrentes?

Een belangrijke drijfveer voor de steeds maar dalende rentes zijn de handelsoorlogen die president Trump van de Verenigde Staten uitvecht met allerlei landen. Vooral de handelsoorlog met China krijgt steeds meer effect en de gevolgen zijn niet alleen merkbaar in China en Amerika, maar wereldwijd. Zo is de Duitse economie, de grootste economie van Europa, het afgelopen kwartaal met 0,1% gekrompen. Ook de Britse economie kromp met 0,2% als gevolg van de dreigende, mogelijk harde, Brexit. De angst voor een recessie groeit, wat zichtbaar is op dalende beurzen. Centrale banken proberen het tij te keren door renteverlagingen en andere stimulerende maatregelen, zoals het goedkoop kunnen lenen door banken bij de centrale bank.

De rentes zijn daardoor dit jaar fors gedaald en zoals we al vaak hebben aangegeven, sukkelen de hypotheekrentes daar een beetje achteraan. Geldverstrekkers geven de lagere marktrentes niet volledig door aan de consument en behalen hogere marges op hun hypotheken.

Lage hypotheekrente goed voor de portemonnee

Een lagere hypotheekrente is goed voor de portemonnee van veel huishoudens met een eigen woning. Bestaande huisbezitters krijgen bij een nieuwe rentevaste periode of bij oversluiten of rentemiddeling vaak een veel lagere maandlast. De Nederlandse economie doet het in vergelijking met de Duitse economie nog verrassend goed, met een groei van 0,5% in het tweede kwartaal. Een belangrijke aanjager van de groei zijn de bestedingen van consumenten, onder andere aan woninginrichting. 

Keerzijde van lage rente

Een lage rente betekent echter slecht nieuws voor ons spaargeld en pensioenen. De rente op een spaarrekening bij de grootbanken ING en ABN Amro ging de afgelopen maand omlaag met 33%. Dat klinkt heel dramatisch, maar uiteindelijk ging het om slechts een verlaging van 0,03% naar 0,02%. Waar het wel op neerkomt is dat je nagenoeg geen rente meer krijgt op je spaargeld. Want 2 cent op elke € 100 die je bij de bank hebt staan is eigenlijk niks, in de winkel vinden ze dat zelfs niet eens voldoende om je het als wisselgeld terug te geven. De grootbanken willen er nu nog niet aan, maar het is niet ondenkbaar dat je op termijn geld moet betalen als je spaargeld bij je bank hebt staan. Diezelfde banken moeten namelijk nu zelf al een forse rente betalen als ze tijdelijk geld bij de Europese Centrale Bank stallen.

Door de steeds verder dalende rente zakken ook de dekkingsgraden van de pensioenfondsen. De dekkingsgraad geeft aan in welke mate een pensioenfonds met haar pensioenvermogen in staat is om de toekomstige pensioenverplichtingen te betalen. Grote pensioenfondsen zoals ABP en Zorg en Welzijn zakten onder de 95% en PME en PMT in de metaal- en elektro-industrie zat er al onder. Voor deze dreigt nu de kans dat ze de pensioenen volgend jaar gaan korten als de situatie op de financiële markten niet snel verbeterd.

Wil je jouw financiële situatie in kaart krijgen? Maak een afspraak met een van onze financieel adviseurs.

Maak direct een afspraak