Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Besparen op je hypotheekrente

Betaal jij nog een hoge hypotheekrente? De kans is dan groot dat je kunt profiteren van de huidige lage rente. Het is afhankelijk van je persoonlijke situatie welke van de onderstaande mogelijkheden bij jou mogelijk is:

Maak direct een afspraak

1. Oversluiten bij je eigen geldverstrekker

Betaal je een hoge hypotheekrente en staat die nog een tijdje vast? Dan kun je je rentecontract met de geldverstrekker openbreken. Je betaalt een vergoeding/boete omdat je je rentecontract openbreekt. Je gaat daarna een lagere rente betalen én je hebt daarna duidelijkheid over je hypotheeklasten over de periode van de nieuwe rentevaste periode. Hoe korter je resterende rentevaste periode hoe kleiner de boete en hoe eerder dit interessant is. Je moet wel spaargeld hebben om de bijkomende kosten, waaronder de vergoeding/boete te betalen.|

2. Rentemiddeling bij je eigen geldverstrekker

Ook dan gaan je meteen naar een lagere rente, alleen hoef je de vergoeding/boete dan niet direct te betalen maar wordt de vergoeding verwerkt in een iets hogere rente.

Voorbeeld: je huidige rente is 5% en staat nog 2 jaar vast. Je wilt de rente 20 jaar vastzetten en bij je geldverstrekker is die rente nu 2,5%. Dankzij rentemiddeling komt de nieuwe rente voor de komende 20 jaar uit op 2,95%. Bij rentemiddeling betaal je aan de geldverstrekker meestal een paar honderd euro aan administratiekosten en in de nieuwe rente zit vaak een renteopslag van 0,2% wegens rentemiddeling. Voordeel: je hoeft niet je spaargeld aan te spreken. Maar heb je wel spaargeld, dan ben je met de optie intern oversluiten over de gehele rentevaste periode gezien goedkoper uit.

3. Oversluiten naar een goedkopere en/of betere geldverstrekker

Soms is het interessant om over te stappen naar een andere geldverstrekker. Bijvoorbeeld omdat je bij een relatief dure geldverstrekker zit en er andere geldverstrekkers zijn die veel goedkoper zijn. Je moet dan uiteraard wel de extra kosten goedmaken die horen bij het overstappen.

4. Verhuizen

Dit klinkt misschien als een radicale oplossing, maar al veel andere mensen hebben voor deze oplossing gekozen. Vooral als die samen valt met de wens om bijvoorbeeld naar een grotere woning te verhuizen. Bij verkoop van je woning mag je bij de meeste geldverstrekker boetevrij je huidige hypotheek met een hoge hypotheekrente aflossen. Voor de hypotheek op de nieuwe woning kun je profiteren van de huidige lage rente. Dankzij de lagere rente woon je voor hetzelfde geld, of net iets meer, in een grotere woning.

5. Rente-opslag verlagen

Heb je een hypotheek zonder NHG? Dan zit in je rente een opslag verwerkt die afhankelijk is van hoeveel je leent ten opzichte van de waarde van de woning. Door (extra) aflossing en/of een waardestijging van de woning, bestaat de kans dat je rente-opslag verlaagd kan worden. Vaak moet je de waarde van de woning wel aantonen met een taxatierapport en soms mag je daar een WOZ-waarde voor gebruiken. Een lagere rente-opslag betekent dat de rente met één of een paar tiende omlaag gaat. Dat klinkt als heel weinig, maar als je rente-opslag met ‘slechts’ 0,2% daalt en je hebt een hypotheek van € 250.000 dan bespaar je bruto op jaarbasis toch € 500 aan rente.

Maak direct een afspraak