Geef jij voorkeur aan advies op de vestiging of op afstand? De keuze is aan jou. Lees meer.

Open huizen dag: hoeveel kan/wil ik lenen?

Bij de berekening wat u kán lenen wordt vaak uitgegaan van een gemiddeld gezin. Maar past dit bij uw bestedingspatroon? Kunnen zij u niet beter vragen: 'Wat wilt u maandelijks maximaal aan de hypotheek uitgeven?' 

Bepaal voor de Open Huizen Route hoeveel u kunt én wilt lenen

Op zaterdag 6 oktober is het Open Huizen Dag. U kunt tussen 11 uur en 15 uur een groot aantal huizen zonder afspraak vrijblijvend bezichtigen. Een mooie gelegenheid om u breed te oriënteren. Op Funda is te zien welke huizen meedoen aan de Open Huizen Dag.

Wat kan én wil ik lenen?

Voor u zich gaat oriënteren, is het verstandig om te weten in welke prijsklasse u kunt zoeken. Eén van de meest gestelde vragen aan een financieel adviseur is dan ook ‘Wat kan ik lenen?’. Maar ‘wat je kunt lenen’ is hetgeen wat u volgens geldverstrekkers maximaal mag lenen. Bij de berekening gaan geldverstrekkers uit van een gemiddeld gezin. Maar de vraag is of uw bestedingspatroon aansluit bij dat van een gemiddeld gezin. U moet u daarom ook de vraag stellen ‘Wat wil ik maandelijks maximaal aan de hypotheek uitgeven?’.

Stel er zijn drie verschillende huishoudens:

 • Huishouden 1:
  Man en vrouw, geen kinderen.
  Inkomens van € 4.000 en € 2.000 per maand.

 • Huishouden 2:
  Man en vrouw, 2 kinderen (3 en 6 jaar).
  Inkomens van € 4.000 en € 2.000 per maand.
  Kinderen gaan 4 dagen in de week naar de kinderopvang.

 • Huishouden 3:
  Man en vrouw, 2 kinderen (3 en 6 jaar).
  Inkomens van € 4.000 en € 2.000 per maand.
  Kinderen worden na school opgevangen door opa en oma.

Deze drie huishoudens kunnen volgens geldverstrekkers alle drie evenveel lenen. Maar hoeveel geld elk van deze huishoudens per maand overhoudt om aan woonlasten te besteden, verschilt. Kinderen kosten geld en helemaal als ze naar de kinderopvang gaan. Het eerste huishouden zal veel meer geld kunnen besteden aan woonlasten dan huishouden 2 en zou zich een hogere hypotheek kunnen veroorloven.

Budgettering

In dit voorbeeld is alleen gekeken naar het aspect kinderen maar er spelen natuurlijk veel meer zaken een rol die bepalen hoeveel geld u per maand overhoudt voor wonen.
Denk bijvoorbeeld ook maar aan zaken als:

 • Heeft u een auto of reis je met het openbaar vervoer?
 • Heeft u een eigen auto of een auto van de zaak?
 • Bij een eigen auto: wat voor auto heeft u en hoeveel rijdt u?
 • Geeft u veel geld uit aan kleding of juist niet?
 • Waarheen, hoe en hoe vaak gaat u op vakantie?
 • Welke sport doet u of hobby heeft u en hoeveel kosten maakt u daarvoor?
 • Enzovoort …

Omdat elk huishouden verschilt, is het advies om voor u naar huizen gaat kijken eerst een budgettering te maken. Dat houdt in dat u al uw maandelijkse inkomsten en uitgaven op een rij zet. Dan kunt u goed bepalen hoeveel u per maand aan uw woonlasten kunt uitgeven. Uw financieel adviseur kan u hierbij helpen en aangeven welke hypotheekbedrag bij die maandlasten past en aan welke prijsklasse u qua woning kunt denken. Vervolgens kan uw adviseur controleren of u het bedrag ook daadwerkelijk kunt lenen.

Maak direct een afspraak