Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Rentenieuws

Het is erg rustig met de hypotheekrentes deze zomer. Als geldverstrekkers wijzigingen doorvoeren dan gaat het veelal om enkele honderdsten. De renteverlagingen en -verhogingen zijn nagenoeg in evenwicht. Afgelopen week wijzigden alleen een paar kleine geldverstrekkers hun hypotheekrente.

Populaire rentevaste periodes

De twee meest populaire rentevaste periodes zijn 10 en 20 jaar vast. Sinds 2012 zijn de gemiddelde 10 en 20 jaar vaste hypotheekrente fors gedaald en meer dan gehalveerd. In oktober 2016 werd het historisch dieptepunt bereikt. Sindsdien is de trend zijwaarts. De gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente beweegt binnen een bandbreedte tussen de 1,7% en 2,0%. De bandbreedte voor 20 jaar ligt tussen 2,35% en 2,7%.

rente grafiek 2012-2018 augustus

Verwachting

De komende maanden zullen deze gemiddelde hypotheekrentes zich waarschijnlijk binnen deze bandbreedtes blijven bewegen. Het wordt interessant wat de hypotheekrentes in 2019 gaan doen. Wanneer rentes gaan stijgen, dan is de verwachting dat dit slechts heel geleidelijk zal gaan en de rentes lang niet zo steil omhoog zullen gaan als de daling van de rentes in de periode 2012-2016. De reden is dat overheden, bedrijven en particulieren verslaafd zijn aan de lage rente en bij een te sterke stijging in de problemen komen en dat wil de Europese Centrale Bank voorkomen.

Maar: uiteindelijk heeft niemand een glazen bol en is er geen garantie dat de rentes op een bepaald moment toch niet sneller kunnen stijgen.

Bekijk hier alle actuele rentestanden