Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Huis kopen? Let op de eindejaarsdrukte bij geldverstrekkers!

Heeft u plannen om in november of december een huis te kopen dat pas in 2018 passeert bij de notaris, dan is het verstandig om rekening te houden met de eindejaarsdrukte bij geldverstrekkers.

Waarom? Wanneer uw hypotheekaanvraag niet volledig is verwerkt in 2017, dan krijgt u te maken met de hypotheeknormen van 2018. Dit kan tot gevolg hebben dat u minder kunt lenen.

Minder lenen in 2018?

Anders dan veelal vermeld in de media gaat voor veel mensen, en vooral voor hypotheken tot de NHG-grens, gelden dat ze op basis van de normen 2018 minder kunnen lenen dan op basis van de normen 2017. In een groot aantal situaties kunnen mensen al snel 4000 tot 6000 euro minder lenen. In sommige gevallen kan dit betekenen dat een hypotheek wel haalbaar is volgens de normen van 2017, maar niet op die van 2018. Als u dan niet extra spaargeld achter de hand heeft, kan dit zelfs betekenen dat u daardoor de woning uiteindelijk niet kunt kopen.

Oplossing: op tijd bindende offerte krijgen

Zit u dus in het traject van het kopen van een huis? Dan is het belangrijk dat u het gehele hypotheek aanvraagtraject nog in 2017 doorloopt. U heeft alléén dan nog te maken met de normen van 2017. Het passeren kan dan wel in 2018 plaatsvinden. Het gehele traject houdt in: dat de geldverstrekker na het uitbrengen van het renteaanbod eerst alle benodigde documenten binnen moet hebben om vervolgens de hypotheek te kunnen beoordelen en uiteindelijk een bindende offerte uit te brengen. Tussen het moment van het uitbrengen van een renteaanbod en een bindende offerte kan al snel enkele weken zitten.

Houd hierbij rekening met de eindejaarsdrukte bij geldverstrekkers. Veel van hen nemen vanaf begin december al geen nieuwe aanvragen meer in behandeling. U komt dan achteraan in de rij te staan. Zij zullen eerst de aanvragen die in 2017 gaan passeren behandelen. Het is dus belangrijk snel in actie te komen wanneer u nog dit jaar een huis koopt en pas in 2018 passeert.