Een huis huren, kopen of zelf bouwen: Bas en Laura zijn met alle drie bekend. Of, bekend … Hun nieuwe huis bestaat officieel alleen nog maar op papier. De eerste steen moet nog gelegd worden.
Toch is het koppel al enige tijd druk bezig met het inwinnen van financieel advies over bouwrentes, verzekeringen en leningen. Daan van der Til, van Van Bruggen Apeldoorn, is daarbij hun adviseur.
“We zijn de financieringsgesprekken voor ons nieuwbouwhuis gestart bij de bank waar we onze hypotheek al hadden lopen. Deze gesprekken waren onvoldoende bevredigend. Teveel vanuit één perspectief, de bank zelf, gedacht en te weinig overzicht van wat allemaal mogelijk is.” vertelt Bas.
Gezien hij elke dag langs Van Bruggen in Apeldoorn reed, besloot hij daar een afspraak te maken. “Ons eerste gesprek met Daan was eigenlijk gelijk al constructief. Heel fijn! Bij nieuwbouw heb je te maken met verschillende partijen, die allemaal hun goedkeuring op het project moeten geven. Pas als je van de gemeente een bouwvergunning hebt gekregen kun je een hypotheek en bouwdepot aanvragen. Tot die tijd moet je alle kosten met spaargeld betalen. Prettig als iemand dan een beeld schetst van de financiële mogelijkheden.
In 2018 gaan we dan echt verhuizen!
Begin 2018 wordt hopelijk gestart met de bouw. Tegen het einde van dat jaar hopen Bas en Laura ook daadwerkelijk in hun nieuwe droomhuis te wonen. Bas: “De markt is momenteel overspannen. Door de grote vraag en de crisis die eraan vooraf ging, zijn er te weinig vakmensen en materialen. Het duurt daarom allemaal wat langer … Maar de kerstboom komt hoe dan ook dáár te staan!” In de tussentijd huren ze. Eén van de adviezen die ze van Daan hebben gekregen. “Banken en verzekeraars lopen een verhoogd risico als je nog een lening hebt openstaan. Er is dan minder mogelijk in je nieuwe hypotheek. Dus: verkopen. We wonen nu alvast in de wijk waar we straks ook gaan wonen, alleen in een huurhuis.”
Een goede voorbereiding…
Ondanks dat ze nog geen hypotheek kunnen aanvragen – het vergunningstraject is immers nog niet afgerond – hebben Bas en Laura samen met Daan al wel naar diverse mogelijkheden gekeken. Uit het totaaloverzicht van aanbieders kan nu een gedegen keuze worden gemaakt. En dan gaat het niet alleen om de laagste rentestand. “In ons geval hebben de verzekeraars betere voorwaarden. Zo kunnen we bij een bank bijvoorbeeld niet aflossen uit het bouwdepot, maar bij bepaalde verzekeraars wel. Aan de hand van een aantal criteria weten wij nu bij welke 2 verzekeraars wij straks een offerte gaan opvragen.”
Naast goede voorwaarden hielp Daan ook bij het berekenen van de optimale leencapaciteit. “Een simpele rekensom liet zien dat een renteverschil van slechts 0,1% in ons geval een grote impact van zo’n € 30.000 meer of minder op onze leencapaciteit kan hebben. Het advies van Van Bruggen kost natuurlijk ook wat, maar het scheelt ons komende jaren aanzienlijk in onze vaste lasten.”