Afspraak maken? Tijdens de coronacrisis gaat onze dienstverlening gewoon door. Maak gebruik van ons financieel advies op afstand. Lees meer.

Groter wonen tegen dezelfde woonlasten

Voor twintigers en dertigers die tussen 2005 en 2010 een woning hebben gekocht, is het vaak mogelijk om naar een grotere woning te verhuizen zonder dat de hypotheeklasten toenemen. Dit dankzij de lage hypotheekrente van nu.

In 2008 lag de 10 jaar vaste hypotheekrente met NHG op bijna 5%. Nu is die rente meer dan gehalveerd en komt u zelfs zonder NHG uit op een rente van ongeveer 2,5%.

Dankzij de gestegen woningprijzen kunnen steeds meer woningeigenaren hun eigen woning weer zonder restschuld verkopen. Bovendien heeft men de afgelopen jaren extra afgelost om de hypotheekschuld te verlagen. De twintigers en dertigers die destijds een huis kochten, zijn nu vaak toe aan een nieuwe woning en kunnen zich dit nu ook veroorloven. We geven een rekenvoorbeeld om dit te verduidelijken.

Rekenvoorbeeld:

Toen
Iemand die in 2008 een woning kocht van €182.000,- had, inclusief bijkomende kosten, een hypotheek nodig van ongeveer €200.000,-. De gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente stond toen op 4,8%. Stel: u had een destijds een veel voorkomende combinatie van hypotheekvormen gekozen, de helft bankspaarhypotheek en de helft aflossingsvrij, dan bedroeg uw netto maandlast ongeveer € 645,- per maand. Voor de eenvoud zijn bijkomende verzekeringen, waaronder een overlijdensrisicoverzekering buiten beschouwing gelaten.

Nu
Als u nu uw woning verkoopt, dan mag u waarschijnlijk boetevrij van uw oude hypotheekrente af. Stel u koopt een woning van €255.000,-. Slechts een klein deel van die bijkomende kosten, €2.500,-, kunt u meefinancieren in de nieuwe hypotheek. U moet al snel zelf €10.000,- aan spaargeld gebruiken om de rest te financieren. Als u de oude hypotheek voortzet, maar nu tegen een lagere rente van bijvoorbeeld 2,55% (de gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente zonder NHG) en het meerdere €57.500,- sluit u als een annuïteitenhypotheek, dan komt u weer uit op een netto maandlast van €645,-.

Behoort u tot deze groep? Bent u op zoek naar een nieuwe woning en wilt u graag financieel advies over hoe dit aan te pakken? Maak een afspraak met onze financieel adviseur in uw regio.

Maak direct een afspraak