Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

2017; Wij starten met een terugblik én een blik vooruit

De start van een nieuw jaar: geen beter moment om even stil te staan bij hetgeen achter ons ligt én wat er (naar alle waarschijnlijkheid) komen gaat. Natuurlijk doen wij dat ook binnen onze eigen expertise: hypotheken, verzekeringen, financieel advies en makelaardij.

Met als resultaat ons overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen op financieel gebied die er toe deden, toe doen of toe gaan doen.

 

Een korte terugblik op de hypotheekrentes

Het afgelopen jaar daalden de hypotheekrentes langzaam maar gestaag. Alleen in de laatste twee maanden van 2016 gingen de hypotheekrentes omhoog. Ondanks die meest recente stijging gingen de gemiddelde hypotheekrentes in 2016 met 0,3 à 0,4% omlaag.

gemiddelde rente ontwikkeling

De daling van de hypotheekrentes is niet iets van het afgelopen jaar. De afgelopen 6 jaar hebben we grotendeels te maken gehad met dalende hypotheekrentes. Een belangrijke oorzaak voor de daling zijn de ingrepen van de centrale banken. Zij hanteren lage rentes richting banken en in sommige gevallen zelfs negatieve rentes. Verder hebben zij veel obligaties opgekocht, wat een drukkend effect heeft gehad op de rentes.

Een vooruitblik op de ontwikkeling van de hypotheekrentes.

Het voorspellen wat de hypotheekrentes is lastig. En ook wij kunnen hoogstens een verwachting uitspreken. De experts van Van Bruggen Adviesgroep verwachten dat in 2017 de hypotheekrentes over het hele jaar gezien licht zullen stijgen. Voornaamste reden: het gaat economisch beter waardoor centrale banken in Europa en de VS hun stimulerende maatregelen verminderen.

Het economisch herstel is nog wel fragiel. Onverwachtse gebeurtenissen kunnen makkelijk roet in het eten gooien. Zo zijn er dit jaar bijvoorbeeld verkiezingen in Duitsland, Frankrijk en Nederland. Het Verenigd Koninkrijk moet nadere afspraken maken met de Europese Unie over de Brexit. En ook de gevolgen van Donald Trump als de nieuwe president van de Verenigde Staten zijn wat moeilijk in te schatten. En dan hebben we het alleen nog maar over gebeurtenissen waar we nu al weet van hebben.