Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Spannende weken

De maand augustus was op rentegebied nog niet echt spannend, met zo nu en dan een enkele, beperkte verhoging of verlaging. Afgelopen week waren er bijvoorbeeld een paar geldverstrekkers die vooral voor de lange rentevaste periode van 20 jaar de hypotheekrente verlaagden.

De invloed van President Draghi

Maar er komen wel spannende weken aan, waarbij met name president Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) een belangrijke rol zal spelen. Alle beleggers weten al dat het stimuleringsprogramma van de ECB, wat leidde tot de huidige lage rentes, afgebouwd zal gaan worden. Maar wanneer en in welk tempo die afbouw zal plaatsvinden, moet nog duidelijk worden. Daarbij zijn de woorden die Draghi gebruikt heel belangrijk, omdat markten soms heel overdreven kunnen reageren. Eind juni hield Draghi bijvoorbeeld een speech, waarna de rente met 0,25% omhoog vloog en geldverstrekkers ook hun hypotheekrentes verhoogden.

Eind volgende week is er een bijeenkomst van centrale bankiers en beleggers kijken met spanning uit naar wat Draghi daar precies gaat zeggen. En als hij daar nog weinig los laat, dan staat over drie weken een vergadering van de ECB op het programma.

Grote kans op renteverhogingen

Eigenlijk zijn alle beleggers het er wel over eens; de rente zal omhoog gaan. De enige vraag is hoe grillig het verloop zal zijn. Overigens is de verwachting dat de rente de komende jaren niet enorm zal stijgen, want overheden, bedrijven en particulieren zullen langzaam moeten afkicken van de lage rente. De ECB zal er dan ook alles aan doen om de rente niet te snel op te laten lopen.

Bekijk hier alle actuele rentestanden