Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Verhuisregeling: ken de voorwaarden

Het is belangrijk de voorwaarden en consequenties te kennen van het vastzetten van uw rente. Met de lage hypotheekrentes van dit moment wordt de rente namelijk vaak lang vast gezet.   

Verhuisregeling

De rentevaste periode van 10 jaar maar ook langere periodes zoals 20, 15 en zelfs 30 jaar vast komen steeds vaker voor. Het is belangrijk hier de voorwaarden en consequenties goed van te kennen. Omdat bij een lange rentevaste periode de kans groter is dat u in die periode een nieuwe woning koopt, is het belangrijk om te weten dat de geldverstrekker een goede en duidelijke verhuisregeling heeft. Een verhuisregeling, ook wel meeneemregeling genoemd, houdt in dat u de huidige lage rente mee mag nemen naar uw nieuwe woning als op het moment van verhuizen de hypotheekrente (veel) hoger staat. Omdat de rente nu historisch laag staat is de kans groot dat in de toekomst de rente hoger zal zijn en is dit één van de belangrijkste hypotheekvoorwaarden om goed te bekijken.

Voorwaarden

  • Bijna alle geldverstrekkers kennen een verhuisregeling. Wel verschillen de voorwaarden. Zo mag er bij sommige geldverstrekkers maximaal 3 maanden zitten tussen de verkoop van de oude woning (en passering bij de notaris) en de aankoop van de nieuwe woning (en passering) bij de notaris. Terwijl bij een andere geldverstrekker er 24 maanden tussen mag zitten. Het meest gangbare is 6 maanden.
  • In de voorwaarden van bijna alle geldverstrekkers staat dat eerst de huidige woning verkocht moet zijn en dat de hypotheek afgelost is om gebruik te mogen maken van de verhuisregeling.
  • Sommige geldverstrekkers kennen geen hypotheek zonder NHG. Verhuist u in de toekomst naar een duurdere woning boven de NHG grens, dan bent u aangewezen op een andere geldverstrekker en kunt u uw lage rente niet mee verhuizen.

Win advies in

Omdat u niet in een glazen bol kunt kijken óf u gaat verhuizen en al helemaal niet binnen hoeveel maanden u dan een nieuwe woning hebt, is het uiteraard prettig als u hier wat speling in hebt. Zo is het bijvoorbeeld ook van de marktomstandigheden afhankelijk of u als koper makkelijk eisen kunt stellen aan een snelle passeerdatum of dat de verkoper hier meer bepalend in kan zijn.

Belangrijk is het dus om de voorwaarden goed te kennen, zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan wanneer u gaat verhuizen. Deze voorwaarden zijn echter vaak lastig te ontcijferen en te lezen. Een adviseur kent deze wel allemaal.

Wilt u informatie rondom deze regeling en de voorwaarden? Maak een afspraak met uw adviseur.

Maak direct een afspraak