Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Eigen woning grote impact op vermogen

De eigen woning en de hypotheek hebben een belangrijke invloed op het vermogen. Wat zijn de belangrijkste factoren die dit eigenwoning vermogen negatief en positief beïnvloeden?   

  Vermogen

Ongemerkt rijker

De eigen woning en de hypotheek hebben dus een belangrijke invloed op het vermogen. Qua ontwikkeling van de waarde van de woning bent u afhankelijk van de markt. Maar u heeft wel invloed op de hoogte van uw hypotheek.

De meeste huishoudens met een hypotheek worden ongemerkt rijker. Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u bij een gelijkblijvende rente elke maand hetzelfde bedrag. In het begin bestaat het bedrag uit een klein stukje aflossing, maar gedurende de looptijd wordt dit steeds groter. Doordat de rente aftrekbaar is en de aflossing niet, gaat uw netto maandlast wel omhoog. U voelt u daardoor misschien niet rijker, maar doordat uw hypotheek steeds kleiner wordt, bent u wel steeds rijker.

Dat gaat u vooral merken aan het einde van de looptijd. Dan is uw hele hypotheek afgelost en heeft u geen hypotheeklasten meer. De ontwikkeling van uw vermogen in de loop van de tijd; ervan uitgaande dat de huizenprijzen gelijk blijven:

Vermogen  

Wilt u meer informatie of een gesprek met een adviseur bij u in de buurt?

Maak direct een afspraak