Het is weer tijd voor de jaarlijkse belastingaangifte. Voor velen een doorn in het oog, daarom voor u een aantal tips en interessante weetjes op een rij om de aangifte makkelijker door te kunnen lopen.
Tip: zorg voor een goede voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk. Klik hier voor een overzicht van alle gegevens die u nodig heeft voor uw aangifte zodat u precies weet wat u kunt verwachten en uw aangifte zo door kunt lopen. Zo kunt u bijvoorbeeld zien dat u voor uw aangifte over 2015 niet de WOZ-aanslag moet gebruiken die u begin dit jaar heeft gekregen maar die van vorig jaar, met peildatum 1 januari 2014. Sla alle benodigde documenten op in één map op uw computer. Dan heeft u alles bij de hand op het moment dat u uw aangifte gaat doen.
Tip: wees op tijd!
U dient uw aangifte voor 1 mei verstuurd te hebben via Mijn Belastingdienst of via de aangifte-app. Uitstel aanvragen kan via Mijn Belastingdienst, dit dient u voor 1 mei 2016 aangevraagd te hebben. U krijgt dan uitstel tot 1 september 2016. Dient u uw belastingaangifte voor 1 april in, dan ontvangt u dit jaar nog voor 1 juli bericht van de Belastingdienst.
Tip: controleer de al ingevulde gegevens
Er zijn dit jaar al veel gegevens voor u ingevuld waardoor het doen van aangifte een stuk eenvoudiger is geworden. Let wel op: als u akkoord geeft op deze gegevens bent u ook verantwoordelijk voor hetgeen daardoor wordt ingezonden. Controleer deze gegevens daarom goed.
Tip: fiscaal partners? Schuif met aftrekposten
Als u fiscaal partners bent kan het aantrekkelijk zijn om sommige aftrekposten en inkomsten anders te verdelen dan automatisch wordt ingevuld. Als de ene partner een hoger inkomen heeft dan de ander kan dit extra belastingvoordeel opleveren. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de hypotheekrente, giften, studie- en zorgkosten. In uw online belastingaangifteomgeving kunt u zien hoeveel belastingvoordeel het kan opleveren als u hierin de verdeling aanpast.
Tip: voor eigen woningbezitters
De hypotheekrenteaftrek zorgt ervoor dat de hypotheekrente die u betaalt van het belastbaar inkomen kunt aftrekken. Hierin gaat het alleen om de rente en dus niet om het bedrag dat u aflost.
Wist u dat de hypotheekrenteaftrek voor de hoogste inkomens elk jaar met een half procent naar beneden gaat. Over 2015 was de maximale aftrek 51% terwijl de hoogste belastingschijf 52% is.
Tip: vergeet de giften niet
Het is nog steeds zo dat giften aan erkende goede doelen aftrekbaar zijn, op www.belastingdienst.nl is te lezen welke doelen erkend zijn en welke voorwaarden er gelden.
Tip: let op de zorgkosten, steeds minder is aftrekbaar
De zorgkosten waarvoor u belastingaftrek mag toepassen worden steeds minder. Niet meer aftrekbaar zijn de zorgkosten voor geestelijke gezondheidszorg voor jongeren onder 18 jaar, kosten voor dyslexiezorg voor jongeren onder 18 jaar en de kosten voor een combinatietest tijdens een zwangerschap als er geen medische indicatie is. Kijk daarom goed naar de zorgkosten: de kosten voor het ene hulpmiddel (bijvoorbeeld blindenstok) worden nog wel vergoed, terwijl de kosten van een bril of rollator niet meer vergoed worden.
Tip: Let op de wijziging voor het aftrekken van (kinder)alimentatie
Betaalt u kinderalimentatie? In uw belastingaangifte over 2014 mocht u dan een vast bedrag onder de post ‘uitgaven voor het levensonderhoud van kinderen tot 21 jaar’ aftrekken van de belasting. Dit mag in 2015 niet meer. Het is wel mogelijk om toekomstig te betalen kinderalimentatie (tot 21 jaar) als schuld in Box 3 af te trekken. Dit is interessant als u vermogen boven het vrijstellingstellingsbedrag uitkomt. Dit geldt overigens alleen voor de belastingjaren 2015 en 2016. Partneralimentatie blijft wel aftrekbaar. Hierbij gaat het niet alleen om de maandelijkse bedragen maar ook om incidentele kosten die u met uw ex-echtgenoot bent overeengekomen.
Tip: controleer of uw voorlopige aangifte actueel is
Heeft u een voorlopige aangifte zodat u uw hypotheekrente maandelijks van de belastingdienst ontvangt en niet hoeft te wachten tot de belastingaangifte? Dan is het belangrijk dat u die gegevens controleert voor het belastingjaar 2016. Want misschien heeft u wel recht op minder belastingaftrek dan in 2015. En als uw voorlopige aangifte niet is aangepast dan komt u volgend jaar bij de definitieve aangifte misschien voor een vervelende verrassing te staan. We geven een paar voorbeelden wanneer het belangrijk is om uw voorlopige aangifte te controleren:
Als u uw hypotheekrente heeft verlaagd door uw hypotheek over te sluiten, gebruik te maken van rentemiddeling of vanwege het einde van uw rentevaste periode. U betaalt minder rente, dus krijgt ook minder renteaftrek. Hetzelfde geldt als u heeft afgelost op uw hypotheek. Dat geldt sowieso als u een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek heeft, maar ook als u zelf een extra aflossing heeft gedaan.