Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

2017: Spannend jaar voor eigen huizenbezitter

Prinsjesdag was dit jaar helemaal niet spannend voor de woning- en hypotheekmarkt. De belangrijkste wijziging was al bekend: de verhoging van een grote belastingvrije schenking ten behoeve van een eigen woning gaat vanaf 2017 weer naar €100.000. >

Belangrijkste randvoorwaarde is dat de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar moet zijn.
Verder mag een hypotheek maximaal 101% zijn van de waarde van de woning zijn. Weer één procent minder dan dit jaar. Als koper van een woning heeft u dus weer iets meer spaargeld nodig. Daarnaast geldt voor de hogere inkomens dat de maximale hypotheekrenteaftrek omlaag gaat van 50,5% naar 50% in 2017.

Verkiezingen

Toch kan 2017 een belangrijk jaar worden voor (potentiële) woningbezitter. Volgend jaar zijn er verkiezingen. Alle politieke partijen zijn weer druk bezig om hun programma’s te schrijven en hun positie ten aanzien van bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek te bepalen. Zo zijn er geluiden om de hypotheekrenteaftrek maar helemaal af te schaffen omdat het effect toch relatief beperkt is wegens de lage rente. Anderen pleiten voor versnelling van de afbouw van de hypotheekrenteaftrek, een andere belastingsystematiek of vinden juist dat er al genoeg gebeurt bij het beperken van de aftrek. Als kiezer kunt u met uw stem een beetje sturing geven. Al weten we dat in Nederland de uiteindelijke uitkomst ook door polderen tot stand moet komen.

Dilemma: huis onder water en verhuiswens

Soms kan het niet nemen van een besluit ook invloed hebben. Op dit moment geldt dat als u een restschuld financiert, de rente hierover aftrekbaar is voor een duur van maximaal 15 jaar. Die regeling eindigt per 31 december 2017. Sommigen hadden gehoopt dat het kabinet een verlenging zou aankondigen in het Belastingplan 2017. Overigens is er nog een kans dat dit of een volgend kabinet (afhankelijk van hoe lang de formatie gaat duren) besluit om dit in het Belastingplan 2018 op te nemen.
Heeft u een huis die onder water staat en twijfelt u nog over verhuizen dan zit u met een lastig dilemma. Als u de verkoop van uw huidige woning nog wat uitstelt, dan wordt uw restschuld kleiner als de prijzen door blijven stijgen. Gevolg van uitstel is wel dat uw nieuwe, vaak duurdere woning, waarschijnlijk ook duurder wordt. Bovendien loopt u dus het risico dat als u uitstelt tot 2018 de rente mogelijk niet meer aftrekbaar is over uw restschuld. Ook is het afwachten hoe geldverstrekkers zullen reageren op de afschaffing van deze regeling. Waarschijnlijk zullen er stengere regels komen om in aanmerking te komen voor de financiering van een restschuld.