Het is weer voorjaar. Dus de dagen waarop je tot na het avondeten in de zonovergoten tuin kunt zitten, komen er weer aan. Maar dat vraagt vaak na de lange, koude winter wel om wat voorbereidingen. Los van de tuinstoelen die weer uit de schuur mogen komen en een tripje naar het tuincentrum voor nieuwe planten, moet je het nodige doen om de tuin lenteklaar te maken. Waar moet je precies aan denken?
In het voorjaar kun je al de nodige voorbereidingen treffen om ’s zomers van een groeiende en bloeiende tuin te genieten. Als je je goed voorbereidt, staat je tuin er straks prachtig bij en kun je er nog meer van genieten. ’s Winters doen de meeste mensen weinig aan de tuin. Bomen en planten zijn dan uitgebloeid en de bladeren vallen uit.
Met het voorjaar voor de deur is het tijd om de schoffel door de tuin te halen (letterlijk zelfs). Met deze 9 tips maak je je tuin lenteklaar.
Het is logisch dat je in de winter niet dagelijks in de tuin bezig bent. Je zit er nauwelijks en er is weinig bloeiends te bekennen. Maar juist omdat je een tijdje de natuur zijn werk hebt laten doen in de tuin, is het de hoogste tijd om eerst een voorjaarsschoonmaak in te lassen. Haal bijvoorbeeld gevallen bladeren en takken weg en breng eventueel tuinafval naar de stort. Dan ziet je tuin er weer fris en netjes uit.
Tip: met takken en resten van planten kun je ook zelf compost maken. Dat is perfecte voeding voor de nieuwe planten die je in de tuin zet. Rijd er dus niet meteen mee naar de stort.
In het voorjaar kan al het groen in je tuin weer volop gaan groeien en bloeien. Dat is hét moment om je tuin opnieuw te bemesten. Planten halen hun voedingsstoffen uit de aarde, vaak uit gevallen bladeren en dode planten. In de tuin moet je de natuur een handje helpen, omdat je waarschijnlijk gedurende het jaar regelmatig gevallen bladeren of plantenresten weggooit. Strooi mest in de tuin om je planten te ondersteunen bij hun lentegroeispurt. En om zo je tuin lenteklaar te maken.
Je kent het misschien wel: de groene aanslag en het vele onkruid op je terras na de winter. Je bent niet de enige: mos en alg zijn nu eenmaal gek op donkere en vochtige plekken. En laten we nu in het najaar veel op regenbuien getrakteerd worden. Maak je terras weer netjes door de groene aanslag weg te halen en daarmee je terras en tuin lenteklaar te maken.
Blijf wel weg van de chemische bestrijdingsmiddelen. Deze zijn slecht voor het milieu en doen ook niet al te goed hun werk tegen het groene mos op de tegels. Kies liever producten bij het tuincentrum die zijn goedgekeurd door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Dan weet je zeker dat het product veilig is voor het milieu en ook voor dieren en mensen.
Veel planten groeien beter als je ze op tijd snoeit. Ook voorkom je zo dat je planten of bomen wel erg groot worden. Bekijk online in welke maand je bepaalde planten of bomen het beste kunt snoeien.
Na de vorstperiode kun je alvast beginnen met planten die gevoelig zijn voor vorst. Dat zijn onder andere hortensia’s en rozen. Zo kun je hortensia’s het beste snoeien in maart. Snoei dan niet alle takken weg, want hortensia’s bloeien juist goed op “oude” takken van minstens één jaar oud. Als je die takken wegsnoeit, krijg je er dit jaar nog mooiere hortensiabloemen voor terug.
Gras is gelukkig onderhoudsarm, maar het is wel belangrijk dat je jouw gazon regelmatig maait en dat je de grond soms van verse mest voorziet. Wist je dat gras al groeit vanaf een temperatuur van ongeveer 5 graden? De kans is dus groot dat jouw gras aan het begin van het voorjaar al aardig gegroeid is.
Trakteer het gazon ook op verse mest. In de winter krijgt je grasveld best wat te verduren. Dus een beetje mest is nooit weg. Bemest je grasveld het liefst net voor een regenbui. Dat helpt de mest een handje om goed in de grond in te trekken.
Het is voor veel mensen niet het leukste tuinklusje, maar het is wel belangrijk om de tuin lenteklaar te maken. Pak er een goede onkruidwieder – het liefst één aan een stok bij – om het onkruid weg te halen. Vermijd ook hierbij chemische middelen. Daar doe je het milieu én je tuin geen plezier mee. Ook zijn die middelen vaak giftig voor dieren.
Van je tuin genieten betekent ook plaatsnemen op een fijne tuinset in de zon. Waarschijnlijk hebben je tuinstoelen of loungeset een paar maanden stof staan te happen in de schuur. Nu is het moment om ze er weer bij te halen en je loungeset goed schoon te sprayen. Dan kun jij er straks direct gebruik van maken als de zon zich laat zien.
Misschien heb je een aantal vaste planten in je tuin staan die elk jaar opnieuw opbloeien. Het is leuk om daarnaast bloemenzaadjes te strooien voor eenjarige bloemen. De lente is het perfecte moment om die zaadjes over je tuin te strooien. Je weet dan zeker dat je tuin in de zomer voorzien is van de prachtigste bloemen. Bekijk op de verpakking wanneer je welke zaadjes in de tuin moet zaaien.
Lijkt het je leuk om groenten te eten uit eigen tuin? Dan kun je ook zaadjes voor groenten en fruit in de tuin zaaien. Wie weet heb je dan ’s zomers tomaten uit eigen tuin op je bord liggen.
Misschien heb je naast nieuwe planten en een mooi gazon ook grotere tuinwensen. Denk aan een nieuwe schutting, een mooie overkapping of een groen dak om ook op het schuurdak een stuk groen te creëren. Of misschien bestaat je tuin op dit moment vooral uit tegels en zou je het liefst meer gras en planten in de tuin aanbrengen. Daarmee maak je je tuin lenteklaar én klaar voor de toekomst. Verdiep je in de mogelijkheden en vraag offertes op bij aannemers of tuinarchitecten.
Wist je dat het soms mogelijk is om je hypotheek te verhogen voor een tuinverbouwing of verduurzaming van je huis of tuin? Onze hypotheekadviseurs vertellen je graag meer over jouw opties.