Na drie weken van licht stijgende hypotheekrentes zagen we afgelopen week vooral hypotheekrenteverlagingen. De meeste verlagingen zie je bij langere rentevaste periodes, van 20 en 30 jaar. Ongeveer de helft van de geldverstrekkers voerde een verlaging door tussen de 5 en 10 honderdsten. Bij de meest populaire rentevaste periode van 10 jaar zagen we dat ongeveer 2 op de 5 geldverstrekkers een wijziging doorvoerde. Vaak ging het om een kleine verlaging.
De hypotheekrentes gingen vorige week omlaag doordat de Europese Centrale Bank (ECB) een week eerder positief nieuws bracht over de inflatieverwachting voor de eurozone. De ECB stelde zijn verwachting van de inflatie voor de komende jaren licht bij naar beneden. Op de financiële markten leidde dit tot een daling van de rentes. Daardoor zagen sommige geldverstrekkers ruimte om hun hypotheekrentes te verlagen. Dat gold dus vooral voor de lange rentevaste periodes. Beleggers verwachten dat de ECB nog vóór de zomer haar rentetarieven gaat verlagen.
Inmiddels is het positieve sentiment op de financiële markten gedraaid van dalend naar stijgend. Aan de overkant van de oceaan werden vorige week tegenvallende inflatiecijfers gepresenteerd. Deze week zal de centrale bank van de Verenigde Staten (de Fed) waarschijnlijk aankondigen dat ze haar rentetarieven ongewijzigd laat. Een meerderheid van de beleggers verwacht wel dat de Fed haar rente voor de zomer nog gaat verlagen. Maar beleggers zijn voorzichtiger geworden in hun voorspellingen over het tempo waarmee de Fed haar rentes gaat verlagen en het aantal renteverlagingen.
Het kan zomaar zijn dat de licht dalende trend bij de hypotheekrentes op korte termijn draait naar licht stijgend. Bij individuele geldverstrekkers kan dat soms tot een behoorlijke rentewijziging leiden voor bepaalde rentevaste periodes. Maar voor alle geldverstrekkers bij elkaar zien we dat de gemiddelde hypotheekrentes in 2024 binnen een heel smalle bandbreedte bewegen. De gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente met NHG beweegt in 2024 bijvoorbeeld tussen de 3,78% en 3,88%. Dat is een bandbreedte van slechts 0,10%. In de eerste elf weken van 2023 was die bandbreedte 0,33% en in 2022 zelfs 0,79%. Kortom: het is op dit moment niet erg spannend met heel stabiele gemiddelde hypotheekrentes.
Vergelijken we deze gemiddelde hypotheekrentes met een jaar geleden, dan zien we dat op dit moment de populairste rentevaste periode van 10 jaar met NHG 0,41% lager ligt. Deze bedraagt namelijk 3,86%, tegenover 4,27% in half maart 2023. Bij hypotheken voor 10 jaar vast zonder NHG is de daling 0,44%.
Voor 5 jaar vaste rentes is de daling 0,56% bij hypotheken met NHG en 0,62% bij hypotheken zonder NHG. Voor 20 en 30 jaar vast ligt de daling ten opzichte van vorig jaar op ongeveer 0,3% voor hypotheken met NHG en rond de 0,4% voor hypotheken zonder NHG. Een uitzondering zien we bij de variabele hypotheekrente, die bijna 1,3% hoger ligt dan een jaar geleden.