Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Reële huizenprijs heeft behoorlijke tik gekregen van inflatie

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert al vijf maanden op rij hogere transactieprijzen voor koopwoningen. De transactieprijs is de verkoopprijs van een woning op het moment dat de woning passeert bij de notaris. Die prijs loopt overigens altijd een beetje achter bij de daadwerkelijke prijs waarvoor woningen op dit moment verkocht worden. De trend voor huizenprijzen is daarmee al enkele maanden van dalend naar stijgend gegaan. Ten opzichte van augustus steeg de gemiddelde transactieprijs in september met 1,3%. Wat het verwarrend maakt, is dat de media meestal vooral ingaan op de ontwikkeling van de prijs op jaarbasis. Zij vergelijken bijvoorbeeld de transactieprijs van september 2023 met die van september vorig jaar. In vergelijking daarmee ligt de prijs 3,6% lager.

Ontwikkeling-transactieprijzen-januari-2022-tm-september-2023

Samenvattend: in vergelijking met een jaar geleden liggen huizenprijzen nu lager, maar de trend is de afgelopen maanden duidelijk stijgend.

Inflatie hakt in waarde woning

De transactieprijzen zijn tot en met de zomer van 2022 fors gestegen. Daarna trad een lichte daling op, die door de stijgende trend van de laatste maanden al bijna weer is ingehaald. Wel is het goed om je te realiseren dat de huizenprijzen een behoorlijke tik hebben gehad van de inflatie. Een euro nu is een stuk minder waard dan een jaar geleden. In de grafiek hieronder laten we in de oranje lijn de ontwikkeling zien van de huizenprijzen gecorrigeerd voor de inflatie. Daarbij hebben we de prijsindexcijfers van het CBS gebruikt (waarbij 2015=100).

Ontwikkeling-nominale-en-reele-transactieprijzen

De reële huizenprijzen lagen op het hoogtepunt rond de € 380.000,- en zijn gedaald naar iets onder de € 320.000,-. Inmiddels zitten we weer iets hoger, op ongeveer € 332.000,-. Daarmee zijn we alsnog ver verwijderd van het hoogtepunt van € 380.000,-.

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.